Vår tripp till Kreta, en reseberättele

 

Efter att som artonåring besökt Grekiska ön Rhodos har det alltid varit en dröm att få återupptäcka flera grekiska öar. Nu blev det så äntligen av efter alla dessa år. 

 

Drömmen inföll sig när vi upptäckte att vi kunde få två veckors boende på ett litet familjärt lägenhetshotell för ett spottstyver om man jämförde med veckorna efter midsommar. 

Det innebar att vi med ganska kort varsel gav oss av till Landvetter för att flyga till den vackra ön Kreta dagen innan midsommarafton. ✈️

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bye bye ! ✈️☀️😎 Vi lämnade ett grått 14 gradig  regntungt Sverige  för sol och bad☀️👙⛱

🇸🇪 Med önskan om att alla hemma skulle få en trevlig midsommar! 🇸🇪

 

 

Jag måste säga att det underbara känslan av frid, lugn och ro i våra kroppar inföll sig redan under vår första dag. Det var som om en propp dragits ur och en stilla själslig frid infann sig i våra stressiga kroppar. 

 

 

 

 

 

 

Hälsningsfrasen Kalimera hördes var vi än kom. 

 

 

 

 

 

 
 
 

Otroligt nöjda med att bara vara, njöt vi av friden i den lilla byn Agia Marina. Här finns allt det man kan behöva för en härlig njutningsfull och fridfull semester. 

 
 

Vi har bott på det lilla lägenhetshotellet Apelia med endast 27 lägenheter på en tvärgata upp från Agia Marinas huvudgata. Vi njuter av ett lugnt läge, samtidigt som det är nära till det mesta som orten har att erbjuda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Dagarna ägnades mycket åt sol och bad men vi promenerade även en bit upp från vägen där man snart kom till fina apelsinlundar. Här på landsbygden finner man också många av Kretas alla olivlundar inom räckhåll.  

 
 
 
 
 

 

Med lokal bussförbindelse var det inte långt till staden Chania som vi också gärna ville upptäcka. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var bara att följa folkströmmen på kullerstensgator så hamnade vi nere vid hamnen. En av Kretas vackraste hamnstäder.

 

 
 
 
 
 
 
 

Här var det vackert och man kunde välja på många olika matställen. Men vi passade på att smita in i gamla stan där genuina mysiga restauranger låg så fint på rad. 

 

 

 

 

Efter tips hemifrån gick vi dit det ser lite hemmagjort ut, utan stoppade stolsitsar.

 

 

 

 
 
 
 

Ooooo vad mysigt, en härlig  otrolig charm dessutom så mycket gott att äta. 

 

Tack kära Mostrid för alla superbra tips!! 💞

 

I början på hamnpromenaden finns lädergatan. Här finns väskor, sandaler, plånböcker. Pruta!! 

 

 

 
 

 

 

 

Och det var vad vi gjorde... 

Jag fann min nya arbets/skolväska och blev mycket nöjd. Göran fick både  ny plånbok, nya sandaler och ett nytt bälte. 

 

 

 

 

 

I Agia Marina hittade jag även dessa fina sandaler och Kretanska lädersmycken. 

 

 

Vi besökte även Kato Stalos med sin finkorniga sandstrand och långgrunda vatten, detta passar perfekt för barnfamiljer. Stranden o vattnet har s.k. Blå EU flagg för bästa strand. 😊👙💦

Vi insåg snabbt att den fina sanden fastnade lättare på kroppen här än den gör i Agia Marinas aningens grövre sandstrand. Det var jättefint, men gruset var svårt att bli av med även i duschen efteråt! 😉

 

 

 

 

 

Till Agia Marinas fördel hör även att det blir lite djupare snabbare i vattnet och att det inte är riktigt så många barnfamiljer där... 

 

 
 
 

Vi söker oss gärna ner för svalkande dopp under alla tider på dagen även under kvällstid.

 

 

 

 

Här finns också många av strandrestauranger som har free sun beds för dem som äter lunch eller middag, detta utnyttjade vid många tillfällen. 

 

 

 

 
 

 

 

En favorit blev resturang Mojitos  som ligger mycket strandnära i Agia Marina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

Deras egen Mojito-sallad 😋 var absolut det bästa jag ätit under alla våra fjorton dagar vi tillbringade på denna fantastiska ö.

 

 

 
 
 

 

Dessutom kunde vi nyttja deras free sun beds under hela dagarna om vi så ville. 

 
 

 

På stranden kan man även få härligt njutningsfull massage. Detta utnyttjade jag givetvis vid flera tillfällen. 😉

 

 

 

 

 

En dag under sista veckan lyxade jag till det med både massage, manikyr och pedikyr. 💅🏽 Snacka om att få in semester-feeling.

 

 

 

👍🏼🤣 Dessutom blev jag fin till stundande bröllop när vi kommer hem. 🥂

 

 

Göran har gått ner i varv riktigt och fick till och med ro att läsa sin första bok på 30 år. 📚 Han har fått mersmak så det har blivit ytterligare böcker i solstolen. Härligt att vi har ett helt bord i korridoren på hotellet att plocka från. 

 

 

 

 

 

 

Lite balkonghäng efter en heldagar i solstolen ☀️ 💦 Det blir en välbehövlig vila för huden. Då blev det vårt egna Kretanska mästerskapet 2018.  ♦️♠️♥️♣️ Jag avslöjar inte vem som vann. 

 

 

 

 

 

Miniatyrkyrkorna som finns överallt på Kreta vakar över platsen där den står. Man ställer in kort, ljus, kors osv. för personer som är sjuka och man ber om hjälp eller tänker extra på om någon tex har avlidit.

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

Många härliga matställena finns på  den lilla vägen där vi bor... 😋😋

 

 

 

 

Romanza är den äldsta av byns familjerestauranger. Här är det 4 bröder som styr och ställer men det är mamma som står för kokkonsten och lagar den fantastiska maten. 

 

 

 

 

Det har även sin charm att titta på Sverige VM matcher på en liten tv på en mysig liten taverna på Kreta.  

🇸🇪Heja Sverige! 🇸🇪⚽️

 

 

 
 

 

 

 

 

Nymfi är även den en familjeägd resturang och kvinnan i huset är en utvandrad svenska i vår ålder.  😉

 

 

 

 

Här på Kreta trivs hon förträffligt sedan dryga 20 år tillbaka. Här driver hon resturang med sin Kretanska familj.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Vi åt mycket god mat här och bäst måste jag ändå säga var deras hemlagade efterrätt de bjöd på, en saftig härlig apelsinkaka 😋😋tillsammans med den obligatoriska raki som man alltid får här efter varje måltid. 

 

 

 

 

Maten var mycket god och speciellt efterrätten är väl värd att återvända till. 

 

I byn finns även Resturang ❤️❤️❤️ som känns hemtamt och bra för en Halmstadbo. 😘 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

Då folk runt om i vår värld har djupt intresse i att finna den idealiska kosten som förbättrar människornas hälsa och hindrar sjukdomar. Det har visat sig att den Kretanska traditionella kosten innehåller alla de rätta ingredienserna. Studier visar att de har den lägsta procenttalet dödlighet orsakade av hjärtattacker och olika slag av cancer. Undersökningar har också visat att den kretanska befolkningen är den längst levande. Många speciellt kvinnor blir ofta mycket mycket gamla på Kreta, ca 100 år. 

 

 
 
 

Kosten skall vara enkel och hälsosam: olivolja naturligtvis som utgjorde 1/3 av individens dagliga behov av energi, men även spannmål, främst bröd, baljfrukter, grönsaker och frukter, med en mindre andel av ost, mjölk, ägg, fisk och lite rödvin till varje måltid.  Kännbar är minskning i mängden och förekomsten av kött och andra produkter från djurriket. 

 

Mycket spännande forskning anser jag.  Hör väl även till saken att kvinnor på Kreta inte alltid förvärvsarbetar hemifrån utan tar hand om familj och barn och lever ganska stressfritt liv.  

 

 
 

 

Något man dock funderar på är att här på Kreta sticker det upp armeringsnät i nästan alla tak. Övervåningarna blir liksom aldrig klara... Orsaken har tydligen med skatter att göra, att man slipper betala om huset inte blir färdigställt med ett riktigt tak.

Att Grekiska regeringen inte tagit beslut som medfört att detta byggnadsförfulande oskick upphört, är ju något man kan undra över, men på något sätt trubbas kanske skönhetstänkande och moral av till förmån för några intjänade slantar. Fast det ser verkligen illa ut.

 

 

 

 

En orsak kan också vara att grekerna bygger så långt de har råd med och sedan sparar de pengar för att fortsätta bygga vidare senare.  Många bygger till huset ovanpå till barn och barnbarn. Jag tycker det är lite sunt tänk grekerna har men det ser en aning fallfärdigt ut hos många familjer. 

 

 

I bland unnar vi oss både det ena och det andra...  😁☀️

Med detta armbandet följde skönsång om fred, frihet och Jesus. 🎶🎶🎶🎶 

 

 

 

 

 

Sedan avslutade han med orden, Hakuna matata, Don't worry be happy, God bless. 

 

 

 

 

 

Jag fick själv välja färger till armbandet, detta passar perfekt till nästa års Pridefestival. 🌈

 

 
 
 

Senare under veckan bad vi mannen även att göra ett riktig härligt armband inför Sverigematchen samtidigt som vi också köpte på oss varsin supportertröja för att heja fram vårt land i VM och det gick ju riktigt bra. 🇸🇪⚽️

 

 

 

 

 

 
 
 
 

En aningen kittligt må jag säga att det är det här med Fish Spa 🐟💦 men det var riktigt roligt att prova på. Fötterna blev fina som små barn-rumpor. 

 

 
 

 

 

 

 

En av dagarna tog vi oss med buss till Elafonisi. På resan stannade vi till i byn Voulgaro där vi fick smaka på de inhemska nybakade ostpajen samt titta på de fina blommorna runt tavernan. 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sedan bar det av igen, nu skulle vi få uppleva Kretas absolut vackraste stränder.

 

 
 

 

 

Elafonissi kallas även för "Den rosa stranden" paradisiskt men en aningen för turistiskt för min smak. 

 

Här kan man vada ut i det knähöga vattnet 💦 till ön med den kritvita sanden, glittrande blå havet och de finmalda pulvriserade snäckskal som färgar stranden helt rosa. Det var precis så vackert som ryktet sa att det skulle vara. Elafonissi ser sagolik ut med den tropiska känslan. Stranden brukar t.o.m. kallas för Kretas Maldiverna. 💦

 

 

 

 

 

 

Elafonissi ligger ca 60 km från Chania, på Kretas sydvästra udde. Vägen hit består av ganska smala och slingriga vägar, men det är absolut värt resan!

Kanske bör man ha sett detta då man vill uppleva Kreta. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Elafonissi bär sorligt nog på en blodig historia. 1824 dödades 850 personer, mestadels kvinnor och barn av turkarna. Slakten var en hämnd mot Kretas folk och deras uppror mot turkarna.

 
 

 

En av de sista dagarna innan hemfärd tog vi oss ut för att upptäcka Kretas västligaste del. Vi besökte det 1200-tals ortodoxa klostret Gonia i venetiansk stil som är tillägnat Jungfru Maria. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Vidare besökte vi även Karavitakis en 4 generationers familjeägd vingård i Pontikiana Village där vi fick smaka på några av traktens fin fina viner. 🍷

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Smaklökarna blev glada och här fick vi även smaka lokala snacks. Vi köpte med oss två fina viner som vi hoppas klarar flygturen hem. 

 

 

 
 

 

 

 

 

Det finns ungefär 38 miljoner olivträd på Kreta. Detta träd tror man är Kretas äldsta, det är 3000 år gammalt olivträd och ger fortfarande skörd.

 

 

 

Vinnarkransens till vinnaren i maratons OS i Aten görs av kvistar plockade av detta träd. 

 

 

 

 

 

 

Olivträd tål inte temperaturer under 3 grader därför svårodlade hemma i Sverige. Trädet bär inte frukt förrän det är 5 år gammalt. Flest frukt ger trädet när det är 40-100 år.

 

 

 

 
 

Vi fick också lära oss hur Kretas berömda olivoljor produceras på gården Biolea. Vi fick lära hur oliver odlas, plockas för hand och hur olivolja pressas för att få den absolut renaste, smakrikaste och näringsrikaste oljan.

 

 
 
 

 

 

 

Här finns ingen industriell kommers utan här görs allt på genuint gammalt vis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Olivfrukten står för frid och fred. En normal Kretan/grek gör av med/äter 1/2 liter olivolja i veckan. Det är därför de lever så otroligt länge menar man på. Vi vet nu att vi aldrig ska köpa något annat än kallpressad extra virgin oliv oil. 4 flaskor följer med hem. 

 

 

Om du någon gång undrar vad de är för stora vita saker de har mellan alla oliv- och apelsinlundar kan det mycket väl vara de stora vita växthusen där de odlar alla sina tomater och gurkor som de sedan har till sin fina kretanska sallader. 

 

Kreta har 1500 byar på sin ö. Hur stor tror du att en by ska vara för att få kalla sig by? Jo det behövs en kyrka och en taverna sedan kan du kalla det by.  

 

Utflykten avslutades vid stranden Falassarna där vi kunde njuta av den vita stranden och det turkosfärgade kristallklara vattnet! 💦 enligt EU:s Natura 2000 program utnämnt som ett skyddsområde. 

 

 
 
 
 
 
 
 

Jag måste säga att denna resa blev helt fantastisk. Väl värd att uppleva efter alla år av längtan till Grekland. Jag hoppas att vi kan återvända till Kreta inom mycket snar framtid. 

 

 

 

 

 

Kommentera här: