Så äntligen...

Så äntligen låg den där… innanför dörren på hallgolvet…

 

Semestern var inte vad man hoppats på.... jag tänker framförallt på vädret när jag skriver detta. 

Värmen och solen har uteblivit helt vad jag kan se. Många av mina vänner undrar hur vi nu ska klara de kalla och grå månaderna utan solens härliga D-vitaminer... kanske vi borde ta kosttillskott i form av tabletter för att klara oss och inte gå in i djupa depressioner. 

Vad kan du då göra under de regntunga molnen om du inte vill söka dig utomhus… baka något gott, fixa till i hemmet, ta ett härligt skönt hemma-SPA eller kanske läsa...

Här kommer jag med ett förslag som kan roa dig riktigt. Speciellt om du känner till Halmstad och kanske till och med växt upp i denna stad under 70-talet.

Boken Mina fotsteg i ditt hjärta kan få dig att må riktigt gott.  Skriven av Bosse (för mig Bobo) Lidén, född i Halmstad men bor sedan några år tillbaka i Ystad. I hans debutbok förs du tillbaka trettio år i tiden, en riktig nostalgitripp där galna upptåg blandas med betydligt djupare tankar om skuld och ånger samt eftertänksamhet. Boken är fylld av en fantastisk humor och värme. Jag förs med lätthet tillbaka till mitt gamla Halmstad med gator och butiker med hög igenkänningsfaktor.

Smakprov: Trettio år senare.
"…Minnena slog emot mig när det gamla stationshuset dök upp utanför tågfönstret. De virvlade runt som flingor i yrsnö. Det kändes som om det var i går. På darriga ben klev jag av en yttre resa för att genast kliva på en inre. Tiden hade kommit för att äntligen lätta på en rygga full av gråsten.
Mitt hjärta slog som en knuten hand. Det tickade ett allvar i bröstet. Ett allvar på gränsen till högtidligt. Bokslut för gömda och glömda tankar, tänkte jag ironiskt.
Minnen kan göra ont. De finaste gör mest ont. Det var länge sedan. Men bara om man räknar år. Utan förvarning hade en sten fallit i floden och vattnet hade ändrat riktning i mitt liv. Ingenting blev någonsin detsamma igen för oss överlevare i klassen…"

Bosse Lidéns andra bok Skimrande ögonblick - och dagar i grått är skriven tillsammans med hans fru Solveig. Detta är en samling kåseri, berättelser vars innehåll är lika skiftande som livet självt. Boken bjuder på lättsamma humoristiska vardagshändelser, dråpliga episoder och missöden, samhällskritiska funderingar, barndomsminnen, berörande texter med en allvarsam ton samt mycket mer…

Smakprov:

Möte med en medmänniska
"Ibland kan två människor mötas av en slump. De känner inte varandra. Har aldrig ens träffats förut. Lever sin vardag på två skilda geografiska platser.
Jag satt på ett fik i Göteborg och hade min vana trogen fatet fullt av sötsaker. Det heta kaffet drack jag i små klunkar. Jag var ensam både vid bordet och på resan. Andra i min ålder gick i skolan denna gråa novemberdag, men jag hade bestämt mig för att färglägga dagen. Min busiga cykel hittade därför inte till gymnasieskolan. Istället ville mitt gratiskort på SJ ut och vädras. Jag lydde både cykeln och familjekortet som låg i min plånbok och resten kan ni räkna ut. Jag tog ett stickspår i livet.
”Får jag slå mig ner?”
Jag tittade upp från en halvt ifylld tipslapp och såg framför mig en äldre kvinna, kanske tjugofem, med en vädjande blick.
”Visst”, sa jag och tittade diskret omkring på de många tomma borden.
Hon sa inget först. Omsorgsfullt rörde hon om i koppen. Mitt första intryck kom fram till att det varken rörde sig om en galning eller en utflippad kvinna.
Så slog hon upp blicken. Fångade min i sin.
”Du tycker så klart att detta är knäppt. Det är knäppt. Jag har aldrig gjort något sådant här förut. Du såg bara så snäll ut.”
”Skenet kan bedra”, sa jag världsvant. Resten av kaffet hann bli kallt. Jag tog inte en klunk …"

Jag kan varmt rekommendera denna fantastiska författare som enkelt och naket skriver kåserier på ett ömsint och målande sätt.

Besök gärna även Bobos fantastiska blogg:  https://bosseliden.wordpress.com

Du kommer inte att ångra dig jag lovar.  Du får korta välskrivna inlägg med mycket humor blandat med djupa tankar.  Dessutom lägger han in vissa roliga bloggtävlingar mellanåt. :D 

Önskar er alla där ute skön helg och trevlig läsning <3