Pragresa mars 2019

 
Vår resa inleddes i Halmstad tidig, tidigt en torsdagsmorgon i början av mars. Vi hoppades på att möta våren i Prag.(null)
 
(null)
 
(null)
 
 
(null)
Men Ölvemarksbussen tog vi brofärden över sundet till Danmark. Efter bussfärd genom Danmark väntade färjan i Gedser som sedan tog oss över till Rostock. Under överfarten fick vi möjlighet att äta buffélunch samt sträcka på benen.
(null)
Därefter fortsatte färden söderöver förbi Berlin mot Dresden. Resan gick igenom forna Östtyskland där vi fortfarande kan se spåren av den nu osynliga gränsen och den förhatliga muren som höll gamla släkter och vänner åtskilda under många årtionden.
 
 
Strålkastartornen längst järnvägen finns fortfarande kvar som ett obehagligt minne. Fortfarande är det så att den enskilde arbetaren in Tyskland har ca 10% lägre lön för samme arbete om du bor i forna Östtyskland jämfört med Västtyskland. Det kommer antagligen att ta ytterligare en generation för att få detta jämlikt.  (null)

När vi närmade oss Berlin kunde vi möta våren genom hundratals tranor längst med vägkanterna. Här återhämtar de sig för att sedan ta sig vidare upp till norden. Mitt hjärta klappar alltid lite fortare när jag möts av dessa stolta, högresta och graciösa fåglar.  

(null)

I Dresden gjorde vi ett litet uppehåll för kvällsmiddag på restaurang Inter City. Under färden fick vi veta att staden för några år sedan drabbades hårt av mycket svåra översvämning då floden Elbe steg med över 10 meter. Floden Elbe dränkte vissa gator och hus och förödelsen blev mycket stor.

Efter middagen hade vi ytterligare ett par timmars färd kvar. Sent på kvällen anländ vi till Prag och tog in på populära Hotel Olympik. 

(null)
 
 
(null)
 Efter en natts sömn utforskade vi så staden Prag. (null)

 

(null)

(null)

Med en fantastisk guidad tur fick vi tillgång till sevärdheter och miljöer ut över det vanliga. Borgområdet med St Vituskatedralen och kungapalatsen var starten på en mycket lyckad resa.
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)

Borgen är egentligen ett hopbyggt område med flera kyrkor och palats samt kloster, torg, trädgårdar och allehanda byggnader som i dag tjänar som olika museer.

(null)
 
(null)
 
(null)
Berättelsen om stadens historia började med att denna borg anlades på 800-talet strategisk plats på höjden ovanför floden Moldau. Ännu i dag styrs landet härifrån, presidenten har sitt kansli här och när han finns på plats är flaggan hissad.(null)
 
(null)
 
(null)
Den pampiga Sankt Veitskatedralen är en katedral med rötter i 900-talet. Här finns förgyllda och ädelstensbeströdda väggar(null)
 
(null)

Här finns Sankt Jan Nepomuks 1700-talsgrav smidd av rent silver och Muchas handmålade fönsterglas väl värt att se.

Något som fattas är dock Silver Bibeln som togs som krigsbyte under 1600 talet och som idag finns på Drottningholms slott i Stockholm.

(null)

 
(null)
 
(null)

Given plats har även sankt Göran och draken utan för katedralen.

(null)
 
(null)
 
(null)
 Proffsig guide lät oss få kunskap om stort och smått...
(null)

 

(null)
 
Maria Teresa införde allmän skolplikt på 1700talet då hon ville ha högre skolning för sina hovdamer då hon ville kunna konversera i högre grad med dem.(null)
 
(null)

När du är i Prag får du inte missa sluttningarna nedanför Pragborgen. Här finns en vingård med sina odlingar, en krog och en fantastisk altan med utblick över Nusledalen. Altanen är numera ett populärt ställe att gifta sig på.

(null)
 
 
 
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)

De gamla husen är smyckade och dekorerade med målningar och med siffor var detta dåtidens adressystem på husen för att hitta. Idag har man gått över till nya system som även vi har, därför är husen ofta dubbelskyltade då man valt att ha kvar de gamla siffrorna.

(null)
 
(null)
Intill finns den vackra barockpalatsen, charmiga äldre hus, trevliga fik och sköna vyer invid flodstranden, murar med gröna oaser och vackra innegårdar(null)

Prag är en av Europas mest älskade städer. Här inbjuder gamla stadens uteserveringar till att slå sig ned. Kanske stannar även du och lyssnar en stund på några av gatumusikanterna. Äter en god bit mat, nötkött, fläskkött och kyckling serveras tillsammans med knödel (påminner lite om småländska kroppkakor). Deras gulachgryta var magisk. Tjeckerna är ett stort öldrickarland, här dricks det mest öl i hela världen. Landet har stor tradition och kunskap av att brygga öl och staden ståtar med två härliga ölträdgårdar.

 

 

(null)
Att ströva längs med Moldau eller att vandra över den 650 år gamla Karlsbron är ljuvligt. Kejsaren, Karl IV gjorde Prag till huvudstad och lät bygga bron. Bron löper mellan Gamla staden och Lillsidan och förbinder stadens två delar. Ägg lär ha blandats i murbruken för att få den riktigt hållbar. Bron får endast brukas av fotgängare numer.(null)
 
(null)

Bron kantas utmed långsidorna av ett tjugotal helgonstatyer av skiftande ålder. Det går en liten kanal under bron, den kallas Prags Venedig. 

(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
 
 
(null)
Även i Prag låser man fast sin kärlek i broräckerna intill Moldaus vatten. (null)

Brons ändar pryds av varsitt pampigt brotorn. Den restaurerade gotiska krutporten har anor från 1000-talet är en av de tretton ursprungliga entréerna till Gamla staden.(null)

 
(null)
 
(null)
 
(null)

Ett av världens vackraste torg finns i gamla staden som tog sin form redan på 1000-talet. Här finns Prags turistmagnet med det fina astronomiska uret och gamla stadens rådhuset att titta på. Många otroligt vackra hus finns att avnjuta i stadens hjärta då staden klarade sig ifrån andra världskrigets bombningar.

(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)

Här finns Black Light Theatre som förr spelade pantomim teater (alltså utan tal) mot ockupationsmakten. Numera spelas teatertyper likt Alice i underlandet.

 

Utbudet av kristall, juveler och suvenirer är stort. 

 
 
(null)

Längst gatorna kan du avnjuta en trdeln, deg som är rullad runt en pinne, grillad och toppad med socker och valnötblandning. Sött & gott!

 
 
 
 
 
(null)
 
(null)

De judiska kvarteren har funnits i Prag sedan medeltiden och heter idag Josefov. Tidigare hade judarna ofta förföljts och diskriminerats, bland annat hölls de på 1500-talet inlåste i ghettot. Josef II gav judarna religionsfrihet. Efter upproret 1848 fick judarna tillåtelse att bosätta sig var de ville i Prag.  

(null)
 
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)

Det judiska museet är idag en av de mest välbesökta sevärdheterna i området. Bestående av fler olika hus och byggnader erbjuder det en stor och utsökt samling av judisk konst, textilier och silver.

 

Andra sevärdheter i de judiska kvarteren är den gamla judiska kyrkogården och den Nygamla Synagogan.

(null)
 
(null)
 

Paladium är det stora shoppingcentret i Prag här finns 200 butiker, restauranger och café i 5 plan.

 
 
Här kan du äta en bit mat och vila benen en stund. 
 
En lite bit åt andra hållet ligger Václavplatsen. Shoppingutbudet håller hög internationell klass och här är det farande bra prisnivå.

(null)
 

Vaclavplatsen är en viktig plats i Tjeckiens historia. Här hölls demonstationerna 1989 som störtade kommunismen. Tjugo år tidigare brände sig student Jan Palach till döds här i en berömd protestaktion mot ockupantmakten Sovjet. Här finns även numera ett monument över kommunismens offer.

Här ligger också stadens Nationalmuseum.

Missa inte Folketshus, Prags främsta jugendbyggnad från tidigt 1900-tal. Här serveras trerättersmiddagar för en spottstyver av tjusigt uniformsklädd personal till inramning av stora väggmålningar och enorma takkronor. Mycket trevligt och med mycket god mat.

 
 
 
 
Tjeckien har EU´s lägsta arbetslöshet på 3%. Här finns den bästa levnadsstandard i de gamla östländerna och lönerna är relativt höga. Här har man barnbidrag och man får även ett dödsbidrag vid begravning. 
 Bilindustrin är stor i landet…
 
 
Transport i Prag är billigt, likaså Taxi. Man tar sig enkelt fram med tunnelbana (metron) eller spårvagn, men glöm inte att köpa biljett och att stämpla denna i utsatta automater, annars kan du få böter vid en kontroll.
 
 
Öl och mat är också mycket billigt, vad sägs om en "stor stark" för under 10 Svenska kronor!! Och en middag med dryck och efterrätt för ca 100 Svenska kronor. 
 
Så var dags att säga hej då, för denna gång. Jag hoppas att du har blivit sugen att bese denna vackra stad, vi återkommer nog till Prag en dag…