inghar.blogg.se

om mig själv, mitt i livet

Solig helg i april

Publicerad 2014-04-27 19:55:00 i Inlägg,

En otrolig fin helg… Solen har lyst med alla sina underbara strålar mot oss. Detta har gjort att Göran och jag har trivts alldeles förträffligt… Vi har arbetat i trädgården under hela helgen. Fixat och trixat för att vi ska ha det mysigt och gott under hela sommaren. Bilen har gått några rundor till blomsterlandet för att fylla på med plantor och plantjord. På Jula har det blivit en samling med ytterkrukor. Göran har rensat bort gamla stenar och nu kan vi skönja ett litet nytt utseende och utformning för framsidan. Kul om man kan forma trädgården på sitt eget sätt. Här nedan kan ni följa se hur det blir… 
 
 
 
 
 
 
 
Bara stenen runt som fattas...
 
Mysiga stilla platser för rekreation... 
 
 
 
 
Kryddor och grönt...
 
 
 
 
 
 
Alla tomatplantorna är utplanterade... Resten får nya hem. 
 
 
Vi hann också en runda på Strandtorps golfbana...
 
 
Tuff ruff...
Och en och annan swing blev riktigt bra! 

Varmt vatten...

Publicerad 2014-04-26 10:44:45 i Inlägg,

Oj vad man är beroende av varmt vatten… För en vecka sedan gick vår cirkulationspump sönder i pannan. Det innebär att vi stod utan varmvatten och värme i huset. Värmen är inget bekymmer då vädret visade sig från den allra bästa sidan under veckan. Jag till och med mätte upp en skuggtemp på 23 gradig värme på yttertemperaturen utomhus i går eftermiddag när jag kom hem. Underbart härligt! Däremot skulle jag iväg på kvällen för en härlig samvaro med kollegorna på Lizzys Café i Holm. Då undrar man om man ska kasta sig in i en iskall dusch eller om man ringer sin underbara syster som har hela huset fullt, egna barn med klasskompisar högt och lågt… Snälla får jag låna lite varmt vatten? Jo, kom du… Tack snälla!

En underbar kväll i ett gammalt omgjort stall blev fantastisk, med underbar sång och musik från Ola (en förälder i vår barngrupp) och massor av god mat, trevlig samvaro och allsång.

Kvällens värdpar... Hjärtligt tack!

Senare på kvällen när jag sminkade av mig fanns varmvattnet där åter…. Härligt! Rörmokaren hade varit där… ny pump! Gissa vad det första jag gjorde i morse?

Fler bilder i en bild om dagen...

Publicerad 2014-04-22 21:15:34 i Inlägg,

Jag fortsätter med fotandet i en bild om dagen 2014. Och ni får höra det igen... det är med viss tvekan jag nu fortsätter... Det tar allt för lång tid... tanken lurar hela tiden på vad som temat skall innebära under nästa dag, fokusen här och nu är inte riktigt på topp... ändå är jag inte mogen att ge upp. Jag tycker att mina bilder skiftar en aning i kvalité men ändock finns det bilder där jag känner att japp där satt den... och då får jag den där lusten till att fortsätta ännu ett tag. Kanske jag lär mig mer under tiden... Så här kommer bilderna... Var så god och granska...

Bild 100: teknologi

Taget rätt ner i.... någon som kan gissa? Jodå! det är rätt ner i brödrosten.

Bild 101: morgon

Bild 102: hatt

Bild 103 konst

I Norre katts park finns detta tillfälliga konstverk intill blommande magnolior, rododendron och azaleor och lindalléer. Otroligt magiskt på något vis, som trollbunden kunde jag inte släppa denna skepnad. Önskar att jag hade haft en bättre kamera istället för mobilen samt i fått ett annat sken t.ex. i mörker.

Bild 104: gult

Likt en tulpanbukett som inte slagit ut.

Bild 105: nerifrån

Likt en myras perspektiv.

Bild: 106 I luften

Livräddarna Tylösand håller till här, om en månad eller två.

Bild 107: latex

Pippilekplatsen i Norre Kattspark. I sockerdricksträdet hänger barnen sina gamla latexnappar när de ska sluta med napp.

Bild 108: gullig

Glad påsk

Bild 109: ord på L ( löparsko)

Bild 110: upptagen

Bild 111: på golvet.

Bild 112: köksbord

Strandväder...

Publicerad 2014-04-21 19:10:48 i Inlägg,

Snuvan slog till som en bomb och ena ögat rinner konstant... Förstod nästan genast att jag för första gången har drabbats akut av en mycket svår allergisk reaktion. Naturen där allt slår ut samtidigt i trädgården och i skogen bakom huset är underbart men... Påsken förvandlades från grådaskigt regnväder till helt underbara sommardagar med 20 gradig värme och detta satte sina tydliga spår på min hälsa. Då mina barn har haft jobbigt med allergier visste jag att om jag tar mig till havet kanske allergin skulle lindras. Carolina var villig att hänga på ner till havet innan hon skulle åka tillbaka till Stockholm för studier.
En underbar stund vid havet... och det lindrade gott..... Vi tog rundan förbi apoteket innan vi åkte hem igen. Samtidigt tog Göran med sig Ulla och Fredrik till Örjans vall där HBK äntligen fick en vinst (2-1) mot Helsingborg.
Heja HBK!

På ändhållplatsen väntade...

Publicerad 2014-04-21 18:37:40 i Inlägg,

I går överraskade vi Görans tvillingsyster Iréne rejält med tårta och kaffe när vi med campingbord och stolar satt på ändhållplatsen och väntade när hon kom med bussen för en tjugo minuters vila och paus. Snacka om att hon blev häpen när tre gamla klasskamrater mötte upp på detta vis…
Det hör till saken att Ulla Stenhög (Höglund) med sin man Fredrik var på besök i staden och Ulla är en kär vän som har en viss inverkan på oss andra att både överraska och charma på ett positivt sätt. Göran är också av denna kaliber då han ofta har både en eller två eller tre rävar bakom varje öra… Det är väl därför jag har så trevligt i deras sällskap.
Tänk vad en sådan här liten sak kan uppskattas och väcka förvåning hos människor.... och tänk vad lite det kostar på.... dessutom är det extremt trevligt att tänka tillbaka på för oss alla.

Ur en myras synvinkel

Publicerad 2014-04-15 18:22:00 i Inlägg,

I dag har jag varit runt på promenad längs ån och sett världen ur ett litet annat perspektiv... Jag försökte se allt underifrån likt en myras synvinkel. Man kan säga att avståndsförhållande blir något helt annat än det man vanligtvis behärskar och är van vid. Det är nyttigt och att även göra detta när det gäller andra saker tex. att ta barnperspektiv ibland... Att sätta sig in i andras situationer är att fylla sina erfarenheter med ny kunskap. Det gäller också att förvalta denna kunskap bra och meningsfullt, då våra medmänniskor ibland kan behöva en hjälpande hand...

Konstvandring på egen hand...

Publicerad 2014-04-13 18:39:00 i Inlägg,

Då dagens tema i En bild om dagen 2014 är: #konst, fick jag chansen att göra en inventering i Halmstad city genom att göra en egen lite konstvandring. Med mobilen i högsta hugg vandrade jag gata upp och gata ner för att känna in… Folk runt omkring funderade nog vilt på vad jag höll på med….

Då jag är en snäll liten flicka som inte vill göra större väsen ifrån mig såg jag inte ut som en turist inte heller den proffsiga fotograf som jag förstår att vissa i gruppen tycks vara.

Hade jag nu kommit med en systemkamera hade det sett betydligt mer realistiskt ut, för det ändamål som det ändock är, kanske även känts mer bekvämt än att springa runt med en mobil. Även om mobil är mycket lättare att handskas med och lättare att förvara så blir inte kvalitén på bilder jämförelsevis lika, inte heller själva känslan.

Här nedan följer i alla fall de bilder som jag tagit av offentlig konst i Halmstad under vandringen

Jag startar min vandring vid Norre katts park: 

I Norre katts park finns detta tillfälliga konstverk intill blommande magnolior, rododendron och azaleor och lindalléer. Otroligt magiskt på något vis, som trollbunden kunde jag inte släppa denna skepnad. Önskar att jag hade haft en bättre kamera istället för mobilen samt i fått till ett annat sken tex i mörker. 
Flicka i balja

Konstnär: Lena Cronqvist (2007) bronsverk

Flicka i balja är en stillsam skildring av konstnären själv som flicka. Placeringen av skulpturen är omgiven av träd, nära parkens populära lekplats Kallad Pippilekplatsen. Flickan blickar ut över Norre Katts Park, över ankdammen bort mot Nissan. Just nu lite tilltufsad av vårfåglars guano(exkrementer).  

Peter Wahlbecks galleri….

Peter är konstnär och stå-upp komiker. Han blev känd för hela svenska folket genom bland annat Für alle- projekten, sin stå-upp och sitt skådespeleri. På senare år har han satsat mer på sin konstnärliga karriär. Trots ett fullspäckat liv har han skapat konst i över tjugo år.

Peters intensiva person gör sig tydlig i bilderna genom snabb penselföring och explosiv energi. Peter minns jag själv från min egen skolgång i Halmstad och Vallåsskolan. Redan under högstadietiden var han en person som var mycket intensiv och som gjorde stort intryck på oss andra. Jag minns tydligt en händelse då vi skulle välja in en eller två person från klassen till representanter i skolans elevråd… På katedern står Peter (några år äldre) och informerar med stor dramatik, som en egen liten enmansshow, hur allt skulle gå till väga. 

 

Norreport, stadsport i Halmstad, Hallands län. (1601). Den var en del av stadens befästning, under den danske kungen Kristian IV. … de vallar man ser är rester av i Norre Katts park och vid Karl XI:s väg. Porten, leder till Storgatan,

Som Per Gessle sjunger i sången, På promenad genom stan: Vi passerade Norreport och längre bort där Nissan far. Ingen mänska borde ensam va. När man kan va ett par i en sommarstad. På promenad genom stan…  Dock vandrar jag runt här själv just nu… ;D 

Neptunus av Peter Mandl på Storgatan, precis innanför Norre Port.

Skulpturen Neptunus av Peter Mandl (1990) placerad intill Norre Torg. Det fem meter höga konstverket består av tusen stycken glasskivor som limmats ihop och sedan bestrykts av polyester för att tåla vatten. Glaset är skänkt av Halmstadföretaget Pilkington Floatglas. I folkmun kan man ibland höra konstverket kallas klädnypan efter dess form.

 Min vandring går vidare längst Storgatan då möter jag:91.an Karlsson. Seriefiguren 91:an Karlsson är evig beväring på regementet Klackamohed. 91:an står sedan 1993 staty cirka 50 meter från Norre port med ansiktet vänt mot Stora torg. Statyn är gjuten i brons och formgavs av tecknaren Nils Egerbrandt. 

 

Halmstads allra nyaste konstverk – en uppvärmd betongfåtölj med tillhörande röd läslampa, ny inför ljusvandring nov 2013 placerades Klara Johansons fåtölj på Storgatan.  Det är konstnären Kamil A Lukaszewicz, som ska skapa en nyfikenhet kring Klara. Klara blev Halmstads första kvinnliga student och var en av tidens kända fritänkare som slogs för kvinnliga rättigheter och som dessutom var öppet lesbisk.

Jag vandrar bara några steg och intill Klaras fåtölj finns Fyrvaktare som är en bronsstaty av Peter Mandl (1988), den står placerad 100 meter från Norre Port.

 
Vidare tar jag mig ner för gatan och tittar upp ovanför butikfönster så kan vi se flera av Halmstads utsmyckningar 
En av Walter Bengtsson skulpturer...
 

Här finns även Erik Höglunds många olika glasfönster. På dagen kan konstverken te sig ganska anonyma men vid skymning då belysningen tänds träder glasets olika gestalter och färger fram likt lysande ädelstenar.

Hertig Knut

 

Cirka 50 meter från Stora torg möts gatorna Köpmansgatan-Klammerdammsgatan och på huset som i folkmun kallas "Kapp-Ahls huset" sitter Hertig Knut av Walter Bengtsson placerad cirka fyra meter upp på hörnet av huset.

En utsmyckning som fick namnet Halmkärven av konstnären Walter Bengtsson för att visa att här var det ett matställe. Den består av en kaffepanna, bägare, tallrik, bestick och en halmkärve med fåglar.

 

Nu finns inte längre kvarteskrogen utan här ligger nu Team Sportia.

Europa och tjuren

Konstnär: Carl Milles (1926) Brons och sten

Placering på Stora torg. En mytologisk berättelse om Zeus som förvandlar sig till tjur för att röva bort den sköna prinssessan Europa.

Kvinnohuvud

Konstnär: Pablo Picasso  (1972)

Kvinnohuvud är 15 meter hög och skulpterad i blästrad betong. Formen har sin bakgrund i en period då Picasso rev och lekte med papper för att skapa siluetter. Som modell stod Picassos hustru Jacqueline Roque. Den norske konstnären Carl Nesjar utförde arbetet med statyn. Idag är skulpturen en viktig del av Halmstads identitet och utgör en central mötespunkt i Figaroparken/Picassoparken Statyn även kallad Picasso i folkmun. Namnet nämns i låten "Småstad" av Per Gessle. 

Förankrad farkost

Förankrad farkost av Ulla och Gustav Kraitz, ellips i svart diabas som tillsammans med ett klot i stengods placerats på en sockel av granit står intill Nissan vid Picassoparken. 

Laxen går upp, fontänskulptur Walter Bengtsson (1958) vid Slottsbron i Halmstad, även kallad tre piss i Nissan (det brukade spruta vatten ut i Nissan ur de tre laxarna).

Min vandring är slut här och jag vandrar nu vidare tillbaka mot bilen som ska ta mig en sväng till Kärleken och en trevlig samvaro med gamla goda vänninor från Plönningetiden. 

 

 

 

 

Bildserie från en bild om dagen

Publicerad 2014-04-09 17:38:01 i Inlägg,

Ärligt talat så vissa dagar undrar jag vad jag håller på med... En bild om dagen 2014 har kommit in i april.... hmmmm
Temat kan både vara otroligt utmanande, fruktansvärt tråkigt, tjatigt, tidsödande, utvecklande... ja du hör själv... Mina ambitioner vacklar en aningen. I morgon är det den 100:e bilden... och ja, vad ska jag säga....
Har jag blivit klokare, duktigare eller bara mer uttråkad? Ha ha ha.... dagarna går upp och ner som du hör.... 
Avgör själv! 
 
 
Bild 78:avslappning
En stunds avslappning i personalrummet innan det är dags att ta tag i ansvaret med barnen igen. Kollegan ställer upp när jag frågar om jag får ta bilden där hon krypit upp i soffan. 
 
Bild 79:kök.  
Hemma i köket, inte arrangerat, utan det du ser, det ser du även hemma hos oss till vardags. 
 
 
Bild 80: post 
Tog mig ner till Görans arbete innan öppning... Några få postare hade anlänt till dagens brevbärargärning. Bilden är tagen innan kamning av posten är gjord därför är cyklarna i sort sätt tomma på post ännu. 
 
 Bild 81: I plånboken. Inga sedlar här inte.... 
Bild 82: trappor  
Gamla fängelset i Halmstad. Om väggar kunde tala.... undrar vad dessa då lurar på... 
Nu omgjort till vandrarhem...
 Bild 83: krage 
Tidig morgon med frost i pallkragarna. Snart planterar vi ut alla kryddorna. Dock får temperaturen hålla ca 10 grader i jorden. 
 Bild 84: hår 
 Bild 85: flaska 
Dyrbara droppar från en kär flaska i köket. 
 
Bild 86: cirkel . Välanvänd under dagen...
 
Bild 87: orange 
Soluppgång på Brogård i Halmstad... på väg till arbetet strax efter klockan sex på morgonen
 Bild 88: yngre 
 
 Bild 89: fred 
 
Tavlan i bakgrunden är gjord av en kvinna enkom för mig... Hon har känt in mina vibrationer och tavlan är unik och finns endast i detta utförande för mig. En speciell känsla att få äga en sådan underbar tavla.
"All potensial, In your heart"  
 
 
Bild 90: mamma 
Smög mig in i en klädaffär och klickade av bilden mot en skyltdocka... hi hi 
 
Bild 91: läsa
Jag älskar att läsa... 
 
Forskare är överens om att högläsning är en viktig byggsten i att få ett rikt ordförråd,  att den ger en språklig medvetenhet och ökar chanserna för att barnet själv ska bli medlem i läsarnas klubb. Att högläsningen är av avgörande vikt för en god språkutveckling blir än tydligare då vi vet att 80% av barnens ordförråd är beroende av mötet med litteraturen. Vi vet också att texten/boken innehåller mycket fler ord och begrepp än ett vanligt vuxensamtal och skillnaden mellan talspråk och skriftspråk är stor och erbjuder olika ord- och begreppsförråd.
 
Forskning visar att skillnaden i ordförråd mellan språksvaga och språkstarka barn är stor, där språksvaga barn vid sex års ålder kan ha med sig så lite som 5000 ord och ett språkstarkt så mycket som 20 000 ord.  Med utgångspunkt i de stora språkliga skillnaderna mellan eleverna då de kommer till skolan har föräldrar och lärare ett gemensamt viktigt uppdrag- att språkduscha våra barn och elever.
 Bild 92: rosa
Bild 93: ovanligt  
Tecken som stöd: ovanlig eller konstigt.
Bild 94: nummer 
Varje gång jag cyklar förbi huset undrar jag vem som bor här.... och hur de har det... ha ha ha .... Sex in the city
 
Bild 95: I garaget 
En salig blandning av lek och allvar
 Bild 96: lukt
För mig är både lukt och doft underbara när det gäller en härlig kopp te. Är doft positivt och lukt negativt för dig?? För mig är orden synonymer och har samma innebörd.
 
 Bild 97: personlighet
Kan vara så mycket: sociala samspelet tillsammans med arvsmassan
Bild 98: ICA
Bild 99: Där du står...
Längst livets stig, i myllan, färggrann, lekfull med båda fötterna på jorden.
Ganska rakryggad, stolt och kärleksfull ❤️
 

Panik!

Publicerad 2014-04-08 19:04:24 i Inlägg,

Jag har precis gjort mig klar för att gå till jobbet… frukosten intagen, kläderna på och tandborstningen gjord,  sminket på plats, bara en snabb fixning med håret och på med glasögonen igen…. Och då, Pang! Står jag med två delar av bågarna i händerna. S----kit också!
 
Jag har inte många minuter till godo… som tur är har min kära sambo lite tid kvar innan han ska sätta sig på cykeln… fram far silvertejpen. Svajigt mycket svajigt sitter så glasögonen på näsan… Glasögon är något som är ett måste i mitt fall. Dessutom är de progressiva och på detta vis inbillar jag mig att det är än mer handikappande när de inte sitter i rätt vinkel och i rätt fokusområde… Kan jag ha rätt? Illamående kommer jag till jobbet och känner mig helt förvirrad då bågarna än en gång faller samman… ingen tejp i världen kan hjälpa denna gång.
 
Barnen tar det hela med ro och tycker att fröken ser rolig ut utan glasögon… dessutom kanske de kan hitta på och göra lite bus om inte fröken ser något… Otroligt handikappad bestämmer jag mig för att kompa ut förmiddagen, ta mig direkt till en butik i centrum när de öppnar och som förhoppningsvis kan hjälpa mig i denna frustration.
 
 
Otroligt hjälpsamma fixar de till en likadan gammal båge som jag kan ha under tiden, flyttar över mina egna glas och trycker i dessa i den provisoriska bågen och fixar snabbt en undersökning hos optikern. Nu gäller det bara att hitta en riktigt bra båge som passar mitt fejs.
 
 
Tjejen i butiken är mycket hjälpsam.
 
-Eftersom du är en sådan färgstark person i dig själv, måste du ha en båge som passar både ditt yttre och ditt inre…
 
Ha ha ha, hur kunde hon läsa av mig så lätt. Jo då, någon kärring vill jag inte vara.
 Ni som har varit inne i en affär med bara glasögon har säkert upptäckt att när man varit där inne en stund tycker man nästan att alla glasögonbågar ser lika dana ut till slut… man vet varken in eller ut… Tillslut vill man bara säga, välj åt mig… 
Mobilen åker fram…. Man ser ju inte själv hur man ser ut eftersom man inte har sina glasögon på sig… Foto efter foto granskar jag i mobilen…
 
Nja och hmmm Och nästan desperat önskar man att någon trevlig, sexig, käck man eller kvinna kommer in genom dörren och säger… den där bågen, är som gjord för dig! Den ska du ta. Jag tittar mig lite desperat runt… ingen i den kategorin.
 
Utom då den trevliga snygga tjejen bakom disken. 
Och då säger hon orden… Den där bågen är otroligt snygg, sticker ut lite och den passar dig otroligt bra… den är bara du.
Tack det var precis det jag behövde…
Jag skickar ett mms till Göran och får tummen upp i retur. Japp dessa får det bli. Dagen är räddad.
 
 
 Dessa får de bli...  :D

Ingela
Ingela

Om mig:

Välkommen till mig, en kvinna i sina bästa år som lystrar till namnet Ingela, mamma, fröken samt även rockfröken.
Jobbar som lärare åk 1-3 på en skola i Halmstad. Jag har återvänt och bor i min gamla ungdoms hemstad Halmstad sedan 2011 och bloggar om mig själv och om att vara mitt i livet.
I familjen ingår Göran min älskade man (gammal klasskamrat sedan 5:an till 9:an på Vallåsskolan) och Christoffer 28, Carolina 27, Zebastian 25 som är mina utflugna barn samt Pontus 28, Hannes 22 och Sanna 19 även de utflugna, som är Görans barn och mina bonus-barn.
Denna blogg är min och därför bestämmer jag själv om mina inlägg. Jag pratar ibland gott om både barn och mig själv. För vissa är mina inlägg väldigt roliga, för andra totalt ointressanta.

Är du med på bild och vill plockas bort så säg till.

Om

Min profilbildSenaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela