inghar.blogg.se

om mig själv, mitt i livet

Helgen har gått i ett rasande tempo…

Publicerad 2014-03-31 17:54:00 i Inlägg,

Många timmar ägnades i golfens tecken. Jag hade tidigt under veckan bokat in mig på Vilshärads golfklubb för att ta grönt kort som det heter. Allt för att kunna följa med min kära sambo ut med golfvagnen och svinga några klubbor.  Det är så avkopplande att göra något tillsammans, njuta av den friska luften och ändå röra på sig. Jag var enormt laddad… Frågan var bara om vädret skulle hålla sig. Slutet av mars är otroligt lynnigt och kan vara enorm kall och vintrig. Det var bara hålla tummarna. Göran tyckte nog att jag var lite tokig och kanske borde väntat till maj månad.
 
Lördagen visade sig från sin absolut bästa sida, klarblå himmel, vindstilla, sol och nästan 15 grader varmt. Som enda deltagare i kursen fick jag oerhört proffsig hjälp till hundra procent. Det kändes både stimulerande och ur ren kunskapsmässig läroperiod helt suveränt att få förmånen att under några timmar helt bli synad i detalj om vad jag behöver tänka på. Tips och idéer och jag säger bara jisses vad saker man behöver tänka på. Nöta, nöta så att kroppen kan känna igen varje rörelse i de olika slagen, och vet när det känns rätt och svingen sitter där tillsammans med träffen.  Därefter lusläsa boken som syftar till att ge mig kunskaper i golfens olika slag, golfens regler och golfvett för roligare golf så att jag snabbt kan komma ut på banan och uppleva den härliga känslan när bollen flyger just dit jag vill.
Testerna på webben blev också godkända och efter att jag även klarat söndagen träning, fick jag så gröna kort och därmed mina 54 poäng i Handicap, som gör att jag nu kan fortsätta min träning och mitt spel ute på banan.
 
Göran överraskade mig fullständigt genom att komma ut till Vilshärad och gratulera med beställd mat från golfrestaurangen.
Därefter gick vi så den första rundan efter godkänt grönt kort. Solen sken och vädret var underbart och vi njöt av varandras sällskap. Jag kan dock inte påstå att det gick speciellt bra… Jag var otroligt trött de sista hålen efter en hel helg på golfbanan. Kroppen kändes öm och stel när vi kom hem och jag kan påstå att sömnen inte var svårfångad denna kväll. 
 
 
 

Tema: Orange

Publicerad 2014-03-28 21:26:00 i Inlägg,

Väckarklockan ringer och man försöker att vakna till… sömndrucken ligger jag kvar i sängen och sträcker mig efter mobilen, mobilen har blivit min vän… jag använder den varje dag som fotodokumentation i en bild om dagen. De olika teman varierar oändligt och det är inte lätt att känna att man blir riktigt nöjd. Många duktiga fotograferar lägger ut bilder som sporrar en att bli bättre och bättre och jag känner verkligen att jag utvecklas. Ja det är till och med så att jag har sökt in på högskolan i höst och vill läsa 7.5 p i digital bildbehandling. Fantastiskt roligt att lära mig mer och mer gällande fotografering och bildbehandling. Roligt och stimulerande. Är otroligt sugen på en digital systemkamera. Vad ska man köpa? någon som vet? Nu utforskar jag reflektioner, ljussättningar och kontrast m.m. Otroligt stimulerande och roligt att söka kunskap på nätet där det finns mycket att lära av bra fotografer som lägger ut små filmsekvenser där de lär ut olika tankar och idéer om hur man blir en bättre fotograf och hur man ska tänka vid ljussättningar m.m. tex. https://www.youtube.com/user/pmcc150
youtobe är fantastisk när man vill lära mer.
 
I dag har det varit temat orange, och redan under tidig morgontimma när jag for till jobbet strax efter sex och solen gick upp såg jag en chans att rikta mobilen mot trädtoppar och soluppgången. Här följer dagens fotodokumentation, sist av bilderna ligger den bild som jag senare utsåg som representant till dagens bild och fick en plats med de övriga amatör och proffsfotograferna på FB och Instagram i ”En bild om dagen 2014” #enbildomdagen2014
 
 
 
 
 
 
 

Nya bilder i, En bild om dagen...

Publicerad 2014-03-18 20:11:00 i Inlägg,

Bilder från: En bild om dagen 2014
 
Bild 58: #vardag #enbildomdagen2014 Cyklandes till och från jobb vardagsvis. Hemåt är det 5 km uppför hela vägen, det känns i lårmusklerna. Det innebär att det är nerför på väg dit på morgonkvisten. Skönt! Halmstads finaste kyrka passeras två gånger om dagen. Så tjusig!
Bild 59: #stor #enbildomdagen2014 Trade Center eller i folkmun kallad Jörgens pinne intill högskolan i Halmstad.
 
Bild 60: #upp #enbildomdagen2014. regntyngd dag på cykeln
 
bild 61: #frukt #enbildomdagen2014
 
Bild 62: #granne #enbildomdagen2014 Har hamnat uppe i Stockholm, Östermalm hos min dotter. Här finns det många grannar...
 
Bild 63: #klockan 17 #enbildomdagen2014#rosafettisdag. I dag klär jag mig i rosa i kampen mot cancer.
Bild 64: Ett leende. Min underbara dotter.
 

Bild 65: #fönster #enbildomdagen2014 Kirunas fina kyrka
 
Bild 66: #rött #enbildomdagen2014 I min sons studentrum i Kiruna...
 
Bild 67: #gaffel #enbildomdagen2014
 
Bild 68: en skylt #enbildomdagen2014 I dag har jag gått utanför ramen, det bli ett kollage av bilder. På väg hem från Kiruna!
Bild 69: #moln #enbildomdagen2014 Moln över Brogård med liten måne...
Bild 70: #solglasögon #enbildomdagen2014
Bild 71: ett hörn #enbildomdagen2014. Halmstads vackraste kyrka ligger i Snöstorp är en sexkantig kyrka utformning från gamla romerska rundkyrkorna.
Var bara tvungen att lägga in en bonusbild där du kan se den vackra kyrkan också...
 
 
Bild 72: #roligt #enbildomdagen2014 Fantastiskt roligt att lära mig mer och mer gällande fotografering och bildbehandling. Roligt och stimulerande. 
Bild 73: #nyckel #enbildomdagen2014 Nyckel till framgång är kunskap. Goda strategier, bra val samt erfarenheter bildar en bra grogrund i kunskapens-ryggsäck i det livslånga lärandet.
 
 
Bild 74: #djur #enbildomdagen2014 
 
Bild 75: #namn #enbildomdagen2014 
 
Bilder 76: #sopor #enbildomdagen2014 Uppmaning till alla hundägare, plocka upp efter hunden!!! Det har jag alltid gjort. 
 
Bild 77: #fötter #enbildomdagen2014 Att ständigt behöva gå upp före tuppen är tröttande... I dag var det otroligt jobbigt. Även i morgon ringer klockan 05.00.
 Ny utmaning i morgon i form av avslappning....

SUNDAY BRUNCH

Publicerad 2014-03-17 20:36:00 i Inlägg,

Min kära sambo har hämtat ut sin 50- årspresent! 
 
SUNDAY BRUNCH

Söndagslyx med havsutsikt och livemusik
Till den 16 mars hade Göran något att se fram emot, en lyxig söndag på Restaurang Tylöhus. Och ja, i söndags har vi avnjutit kalla och varma delikatesser, smoothies, färskpressade juicer, hembakat bröd och bakverk. På varmbuffén trancherar kocken köttet och sist men inte minst väntade ett läckert dessertbord.

Brunchen var uppdukad  kl 12 och då var vi där... 

 
 
 
 
Efter den goda maten tittade vi oss omkring lite..
.
 
 
 
Här är det redan sommartid...
 
 
Ett härligt avbrott i vardagen...
Vi kan varmt rekommendera denna underbara lyx i vardagen. 
 

Kontrasterna från förra veckans vinterväder i Kiruna är slående…

Publicerad 2014-03-10 16:07:05 i Inlägg,

Kontrasterna från förra veckans vinterväder i Kiruna är slående…

Morgonens cykeltur till arbetet strax efter kl 6.00 i morse var ganska behaglig i 7 gradig värme. Redan kvart över 6 släcktes gatlyktorna och solljuset strilande i rött vid uppgång. Jag måste säga att man blir glad ända inifrån.  Ett lugn infinner sig… Ja det är som att tanken på kommande sommar och värme tinar upp hjärtat. Eftersom jag var tidig idag var jag hemma redan vid 2 på eftermiddagen. Slängde av mig jackan efter cykelturen och hängde kameran runt halsen för att ge mig ut på baksidan av huset… letade mig vidare ner mot ån… och bara njöt… Här kan du se några av bilderna som jag tagit…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Min sons vardag...

Publicerad 2014-03-08 09:43:00 i Inlägg,

I går fick jag ta del av en vanlig studentdag i min sons liv.

Här bor han i Kiruna...
Läser vid Luleå tekniska univeritet till civilingenjör i flyg och rymdteknik. 
Utbildningen ger en bred teknisk och naturvetenskaplig kompetens med rymdfysik, rymdteknik och flygteknik som centralt tema. De första basåren har han läst i Luleå och nu får han sin rymdspecialisering vid institutionen för rymdvetenskap i Kiruna.
 
En för Europa unik rymdforskningsmiljö har byggts upp i Kiruna. Där finns Institutet för rymdfysik, som är ett av världens förnämsta rymdforskningscentra. Institutet bygger bl a satellitinstrument för fjärran färder till andra planeter och himlakroppar. Från Esrange sänder man upp sondraketer och jättelika höghöjdsballonger. Det kan handla om ozonforskning lika väl som studier av universums ursprung. Den internationella radarorganisationen EISCAT har också en av sina mottagarstationer i Kiruna. Här kan det handla om studier av meteorer och norrsken. Här kan man även få en inblick i svensk och internationell rymdforskning och erbjuds möjlighet att delta i riktiga satellit-, raket- eller ballongprojekt. 
 
En promenad ner till stan 
Andra tar...
 
 
En liten fika innan... måste prova renskav, suovas, nu när man är här...
 
Sedan tog vi bussen ut till:
 
 
Skolan ligger idylliskt rätt ut mellan bergen. 
 
 
 
 
 
Christoffer visade mig runt lite på skolan...
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Jag fick även chansen att vara med på en kort föreläsning på engelska.... hi, hi intressant ur vetenskaplig synvinkel. Jag förstod inte mycket men det var en rolig erfarenhet som observatör få en inblick i min sons vardag. 
 
Sedan tog vi bussen tillbaka till Kiruna och studentkoridoren. 
 
 
Här trivs han bra...
 
 
 
 
 
 
Tack Christoffer! för en fantastisk vistelse i Kiruna....

 

 

I lånad bil..

Publicerad 2014-03-06 20:23:16 i Inlägg,

Så var vi då på väg i lånad bil...

Härliga vidder och snörika fjäll.

 
 Här bor jag! ????
 
 
Och vad betyder alla svarta soppåsar längst vägkanterna uppsatta på snöpinnar??
Måste googla detta...
 
Vi bor tydligen här eller?
 
 
Och en och annan ren stötte vi på längst vägkanten.

Målet med resan gick till Esrange Space Center…

 En kul sevärdhet då Christoffer går på programmet för teknisk, fysikingenjör mot rymd och flyg i Kiruna /Luleå.
 
Sedan styrde vi hemåt Kiruna igen...
Tack Christoffer!
 
Nu firar vi med tårta...
 
och lite skönsång...
Hipp hipp hurra på din dag...

Ishotellet i Jukkasjärvi

Publicerad 2014-03-06 19:44:00 i Inlägg,

Ishotellet i Jukkasjärvi, ibland skrivet ICEHOTEL, är världens första ishotell och är idag en av Nordeuropas största turistattraktioner. Hotellet anläggs varje vinter vid Torne älvs strand och ut över isen i Jukkasjärvi, drygt två mil öster om Kiruna.

 
 
 
 
 
 
 
 

Företaget Icehotel AB grundades 1990 av Yngve Bergkvist. År 1989 besökte japanska iskonstnärer Jukkasjärvi och skapade en utställning av iskonst. Inspirerade av de japanska konstnärererna som skulpterade i is bjöd man 1990 in konstnären Jannot Derid att hålla vernissage i en specialkonstruerad igloo som byggts upp mitt på Torne älv. En natt fanns det inga rum tillgängliga i Jukkasjärvi, så några av besökarna bad om tillstånd att övernatta i utställningshallen. De sov i sovsäckar på utbredda renskinn - de första gästerna på "hotellet".

 Nu kan man hyra ett av dessa rum...

 
 
 
 
 
 
Ishotellet i Jukkasjärvi är känt för att vara världens största hotell av is och snö. Hotellet, som spänner över cirka 5 500 m2, är byggt av snö och is från Torne älv. Varje svit är unik och hotellets arkitektur ändras varje år, eftersom det byggs om från grunden varje år.
Varje vår, i mars, skördas is från Torne älv och lagras i en närliggande produktionshall med plats för över 10 000 ton is och 30 000 ton snö. Isen används för att bygga en stark struktur för byggnaden och cirka 1 000 ton används vid konstruktion av hotellet. Snön sprutas med snökanoner över stora metallformar och får sedan frysa. Efter ett par dagar, när snön och isen är frusen och hårt packad, dras formarna bort och kvar står en labyrint av fristående korridorer. Väggar byggs in i korridorerna, som skiljer rummen och sviterna från varandra. Isblocken, som skördades i mars, transporteras nu in i hotellet där konstnärer från hela världen börjar att skapa konst och design av isen. För att kunna skapa hotellet och kvalitetssäkra byggnationen utförs bygget i fem steg. Då en sektion av hotellet är klart öppnas det för besökare och övernattande gäster medan de andra sektionerna fortfarande är under uppbyggnad. Den första sektionen står klar första helgen i december och varje vecka därefter öppnas en ny sektion, fram till dess att hela hotellet är färdigställt i januari. Då hotellet är färdigt finns en bar, kyrka, och rum och sviter för över 100 gäster.
 
 
 
Hotellet existerar endast mellan december och april och när våren kommer smälter allting bort och återvänder som vatten till Torne älv.
 
 
 
 
 
 

Ishotellet har angetts som ett av Sveriges sju underverk. Dokumentärer som fokuserar på hotellet kan ses på Discovery Channel och National Geographic.

Iskyrkan

 Iskyrkan drivs av Jukkasjärvi församling, Svenska kyrkan, och är resultatet av ett nära samarbete mellan Jukkasjärvi församling och Icehotel. Kyrkan överlämnas från Icehotel till församlingen vid juldagsgudstjänsten varje år. Under en period i Iskyrkan vigs eller välsignas cirka 140 par och det döps omkring tjugotalet barn (de flesta barnen är bosatta i församlingen eller har föräldrar som är bördiga från församlingen).
Karakteristiskt för en vigsel i Iskyrkan är kylan, stillheten och a cappella-sång. Initiativtagare från församlingens sida är Kyrkoherde Jan-Erik Kuoksu och hans fru Lisbeth Salomonsson. Kuoksu har arbetat som ensam präst i Iskyrkan de första fjorton åren med frun som kyrkvärd. De senaste två åren har hans dotter, komminister Anna Kuoksu, varit Iskyrkepräst. Men idag är hon verksam kyrkoherde i Vittangi.
Ishotellet förrättar även borgerliga vigslar genom sin vigselkoordinator.
Isbarerna
 
Icehotel AB sökte under början och mitten av 1990-talet efter lämpliga samarbetspartners och Yngve Bergqvist kom snart att tänka på Absolut Vodka. Den första Absolut Icebar öppnades på ishotellet i Jukkasjärvi 1994, och idag finns konceptet i tre städer: London, Stockholm och Jukkasjärvi. De två tidigare isbarerna i Tokyo och Köpenhamn övergick under 2009 till konceptet Icebar by Icehotel.
Flera uppmärksammade händelser kring ishotellet har sedan dess initierats av Absolut Vodka. År 1994 förlades en reklamfotografering för Absolut Vodka till Jukkasjärvi med fotografen Herb Ritts. Modellerna Kate Moss, Naomi Campbell, Mark Findlay och Marcus Schenkenberg fotograferades omgivna av is iförda kreationer av modedesignern Gianni Versace.
Barernas gäster får vodkan serverade i glas gjorda av is från Torne älv, ofta beskrivet som en drink ”in the rocks”. Isglasen till barerna skickas från produktionshallen i Jukkasjärvi. Så är också fallet med inredningen som var sjätte månad byts ut på plats av anställda från isproduktionen samt konstnärer. Detta görs för att säkra kvalitén och säkerheten.
 
Här bryts isen från Torne älv
 
Det känns helt fantastiskt att få ta del av allt. Hoppas att även du en dag hittar hit om du inte upplevt detta.... 
 
 
 
 

Kiruna!

Publicerad 2014-03-06 18:52:00 i Inlägg,

Jag är i Kiruna! Hipp Hurra!

 

Jag tog flyget från Stockholm

 
Många tankar går genom huvudet när man sitter där uppe i det blå.. solen flödar över molnen ooch man undrar varför vi inte får ta del av detta underbara väder...
 

Jag hälsar på min son och får dessutom se fantastiska sevärdheter och en natur med helt otroliga vyer.  

Kiruna är en stad i förändring...

 

 

Det är nu det händer!

Stadsomvandlingen är just nu största och viktigaste projektet i Kiruna

Stadsomvandlingen i Kiruna har väckt uppmärksamhet i hela Sverige och i övriga världen. Aldrig tidigare har ett så stort samhälle omvandlats på grund av att en industriverksamhet behövt marken. Kiruna kommun är beredd att lämna delar av staden, eftersom gruvindustrin är en basindustri och därför viktig för kommunen. Redan i år påbörjas bygget av Kirunas nya stadshus. 

 
Här kan du se gruvpberget  LKAB i bakgrunden av staden.
 
Kiruna kyrka, vars unika utseende inspirerats av de norska stavkyrkorna, står i en naturpark nära Kiruna centrum. Även denna byggnad kommer att flyttas när Kiruna ändrar utseende.
 
 
 
 
 
 
 
Otroligt vacker anser jag...
 
Jag låter bilderna få tala själv...
 
 
 
 
 
 
 
Trappan leder upp tilll porten och väl därinne blev jag lika inponerad...
 
 
 
 
 
 

Nedanför sträcker sig staden ner mot gruvan...

 
 
Stadshuset ritades av arkitekten Artur von Schmalensee som kallade sin konstruktion för "Igloo" på grund av dess låga entré in i en stor öppen hall med höga ljusinsläpp. Byggnaden uppfördes mellan 1959 och 1962. År 1964 fick huset och dess arkitekt Kasper Salinpriset för "Sveriges vackraste offentliga byggnad".
 
 
 

Den rosa semlan mot cancer!

Publicerad 2014-03-05 21:49:47 i Inlägg,

Jag har varit med på årets viktigaste event, en härligt kärleksfull kväll för 150 kvinnor tillsammans mot cancer. Jag var med och tillsammans med många gjorde vi årets Rosa fettisdag till något stort!

Vi bjöds på rosa skumpa, rosa semlor och mycket annat smått & sött.

 
 
 
Det blev en riktig minnesvärd afton med massor glada skratt, djupa tankar, underhållning,

Utlottningen av de fina priserna från en lång rad fantastiska sponsorer var stort och digert och den gemensamma insamlingen till cancerforskningen var fenomenal.

Kvällens konferencier var mycket proffsig, Linn Maria, känd för sin röst och sina ord.

Vi fick lyssna till berörande berättelser t.ex. av min egen syster Birgitta Lindberg och en fantastisk show av sångerskan My Blomqvist Olsberg och pianisten Magnus Ludwigsson.

Många hade under kvällen anammat det rosa temat och det syntes i klädseln: Festligt och i rosa

Jag klämde på bröst för att själv kunna få en förståelse för hur jag själv kan lära känna mina egna bröst och undersöka mig själv. Jag hoppas du gör det, du också...

http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Forebygga-och-risker/Tidig-upptackt/Lar-kanna-dina-brost/

 

 
Tack till dessa fantastiskt fina tjejer som ligger bakom projektet  Lisa Carpevi, Jessica Ljunglöf och Jennifer Miljeteig. Ett initiativ som startade för ett år sedan efter en Jennifers vänner fick beskedet om kronisk obotlig cancer.
 
Tack till Lisa, mycket god vän till min kära syster för att vi fick vara med och dela detta med er.  
 
Till min syster och till min dotter...

Intäkterna gick oavkortat till cancerforskning. På insamlingen http://www.cancerfonden.se/sv/Stod-oss/insamlingar/?collection=7581 har vi tillsammans samlat in 33 300 och i går på eventet samlade vi in 61 940 kronor. Vi har alltså tillsammans samlat in 95 240 kronor! Fantastiskt! 

Nästa år kan du själv vara med och sprida detta engagemang till din egen ort "Rosa fettisdag" och samla in pengar till cancerforskningen. Samlas några tjejer, ha det trevligt och samla in pengar för en god gärning samtidigt.

Är du på?

Bilder och Photoshop?

Publicerad 2014-03-02 19:34:00 i Inlägg,

Efter att ha läst in mig lite på min senaste litteratur, fyndat på bokrean, börjar jag nu se nya bilder i fotografierna… Är otroligt glad att dessa två böcker kunde ge mig så mycket. Jag älskar dem! Kan man säga så om böcker. Ny kunskap, nya utmaningar. Härligt!

                                        

Jag önskar nu bara att jag hade haft en riktig systemkamera… Så alla ni som läser detta och har någon som helst information om vad som kan vara lämpligt att börja med… en bra, inte alltför svår användbar, system -digitalkamera att börja sin fotobana med… lämna gärna en kommentar om vad du anser kan vara lämpligt.

Jag har även förstått att det är Photoshop som gäller i bildbehandlingsprogram.

Gratiskurser finns även på nätet: Photoshop för alla. Den här kursen är baserad på en bok: Photoshop CC från början. Kursen riktar sig till oss som är helt nya på Photoshop. Här får vi veta allt vi behöver kunna för att bildbehandla snyggare bilder på ett effektivt och trevligt sätt. Jag har startat upp kursen på datorn och kan bara konstatera att oj vad man kan fixa och trixa och få till kanon bilder i detta program.

Är du intresserad? Här hittar du kursen:

http://guld.moderskeppet.se/kurser/kurs/photoshop-cc-fran-borjan/

Här bjuder jag på några nya bilder men nytt tänk… 

 
Vår fantastiska natur på baksidan av huset...
 
 
 
 
 
 
 
 
Den här dagen var det ren njutning att sätta sig på cykeln till jobbet. Vår i luften, solens uppgång och de första tranorna är på plats i Sverige. Så underbart!!! Solen återvänder...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Trade Center eller i folkmun kallad Jörgens pinne intill högskolan i Halmstad.
 
 

Ingela
Ingela

Om mig:

Välkommen till mig, en kvinna i sina bästa år som lystrar till namnet Ingela, mamma, fröken samt även rockfröken.
Jobbar som lärare åk 1-3 på en skola i Halmstad. Jag har återvänt och bor i min gamla ungdoms hemstad Halmstad sedan 2011 och bloggar om mig själv och om att vara mitt i livet.
I familjen ingår Göran min älskade man (gammal klasskamrat sedan 5:an till 9:an på Vallåsskolan) och Christoffer 28, Carolina 27, Zebastian 25 som är mina utflugna barn samt Pontus 28, Hannes 22 och Sanna 19 även de utflugna, som är Görans barn och mina bonus-barn.
Denna blogg är min och därför bestämmer jag själv om mina inlägg. Jag pratar ibland gott om både barn och mig själv. För vissa är mina inlägg väldigt roliga, för andra totalt ointressanta.

Är du med på bild och vill plockas bort så säg till.

Om

Min profilbildSenaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela