inghar.blogg.se

om mig själv, mitt i livet

Så är det snart dags att vända blad…

Publicerad 2014-12-30 17:39:00 i Inlägg,

Så är det snart dags att vända blad… Ett nytt år fullt av utmaningar, roligheter och nya erfarenheter och förväntningar.

Ett 2015 där vi slipper ännu en intensiv valvaka och där våra skattepengar nu kan gå till något bättre.

Min kära sambo Göran rimmar:

Decemberöverenkommelsen gör slut på allt tjat,

och dissar mången Sverigedemokrat.

Tack till MP, Sossar o Allians

Det skötte ni med glans.

En uppmaning till er alla, hoppa över att köpa fyrverkerier, skänk istället pengarna du skulle lagt på fyrverkerier till valfri välgörenhetsorganisation, och se människors hjärtan glittra.

Köp inga fyrverkerier. Inga. Alls.

Klipp lite konfetti istället, och ha ett riktigt sprakande och glittrande nyårsfirande, utan hemska baksidor.

Rickhard Söderberg skriver och debatterar på sin blogg, GLITTRANDE NYÅR http://rickardsoderberg.se/wp/2014/12/glittrande-nyar.

En del butikskedjor har bannlyst sprängmedlen, och de ska ha cred. Och även om det är lite sent att få din egen stad låta bli att elda upp skattepengarna, så är lagom att börja lobba för att de inte ska göra det vid nästa nyår. Det kan nämligen ta lite tid, då de fyrverkerikramande gammeltänkarna kan ha lite söndersprängd förståelse för de lite större sammanhangen kring fyrverkerier…   Kan inte annat än hålla med. 

 

För tolv år sedan somnade min mamma in alldeles för tidigt… Under året 2014 har det pågått en stor utmaning ”ALS Ice Bucket Challenge” att hälla en hink med kallt vatten över sig för att uppmärksamma insamlingen av pengar till forskningen av sjukdomen ALS har spridit sig som en löpeld över hela världen, där äntligen denna grymma sjukdom fått det fokus och den uppmärksamhet som den förtjänar. Förhoppningen var att få en ökad medvetenhet och uppmärksamhet som leder till ökat ekonomiskt stöd till forskning och därmed bättre behandling, vård och stöd till ALS-patienter och deras anhöriga, Det är inte försent!

10 år av ALS-forskning. Var är vi nu? (2014)  Forskarsamtal med professorerna Thomas Brännström, Mikael Oliveberg, Stefan Marklund och Peter Andersen. Inspelat i Umeå febuari 2014. Producerat av Anders Franzén.

De som önskar donera pengar till ALS-forskning gör det förslagsvis till:

”Ulla Carin Lindquist Stiftelse för ALS forskning”, PG 90 00 49-8

Insamlingsstiftelsen för medicinsk forskning vid Umeå universitet, bankgiro 950–6130 eller plusgiro 95 06 13–0. Ange att bidraget gäller ALS-forskning.

"Neuroförbundet": SMS:a neuro 26 100 till 72980 för att skänka 100 kr till ice bucket challenge insamlingen.

”Hjärnfonden” Sms:a ALS till 72901 så skänker du 100 kronor

Jag vill tacka alla som varit med och bidragit till forskningen för ALS under året. Har du ännu inte skänkt en slant är det ännu inte försent!!!

 

Lika viktigt är det med forskning kring andra sjukdomar. 
Jag hade möjlighet att vara närvarande under Rosa fettisdag i Stockholm. Här samlas kvinnor som är mitt i livet till en trevlig kväll med varma människor, glada skratt, djupa tankar, högtflugna drömmar och skön underhållning. Vi som var gäster betalade en slant för vårt deltagande och intäkterna gick oavkortat till insamlingen ”Rosa fettisdag” hos Cancerfonden. Läs mer på http://www.cancerfonden.se/sv/Stod-oss/insamlingar/?collection=7581
 
Denna kväll går av stapeln på fettisdagen varje år och jag vill gärna att ni snor idén och startar upp ett eget event i din egen stad! En årlig dag då vi sprider kunskap om hälsa och cancer och gör en gemensam insamling till forskningen.

Jag har syskon och vänner som kämpar och har kämpat i Cancerträsket. Min barndomskamrat Anette Åkesson är en riktig vardagshjälte där hon inte bara kämpar i sin egen kamp utan även är ett stort stöd för andra drabbade och deras familjer. En sann hjälte i mina ögon!

WE FIGHT CANCER HALMSTAD - Här kan du förhoppningsvis finna stöd, råd & tips och läsa våra och andras upplevelser hur det är att fightas mot cancer. Vi har ALLA en sak gemensamt Fight Cancer! http://wefightcancerhalmstad.se/
 

Under året har jag också hunnit att hälsa på mina nära och kära. Jag har fått se ett fantastiskt Sverige från ett snötäckt Kiruna i norr till ett sommarfint Blekinge och Skåne i söder.  

 
Året har även bjudit på många olika sorters möten.  Jag är fascinerad av alla möten vi gör. Individer med olika personligheter möts och har olika sorters utbyte av varandra. Sommaren och semestern blev en stor mötesplats. "Gamla" vänner, klasskamrater, släkt och kusiner har befunnits sig på samma plats som jag.  Det har också blivit möten med helt nya bekantskaper, trevlig samvaro med god mat och dryck. Tack för alla möten jag fått göra med alla fantastiska människor som vi ständigt möter...
 

Under året har både jag och Göran hunnit fylla 50 och då blivit firade riktigt ordentligt. Kan inte tro att vi som är så unga har gått in i ett nytt tiotal. Vart tog åren vägen… 

Fotograferandet har varit ständig återkommande under året...jag har nu blivit vuxen nog att lära mig hantera en digitala systemkamera. Tack alla vänner för en fantastisk födelsedagspresent. 

De sista dagarna under året hann vi även sälja vårt kära hus.. Lycka till säger vi till de nya ägarna. 

Under nästa år går vi med buller och bång in i en ny epok i vårt liv… spännande ska det bli... kan man känna sig annat än förhoppningsfull inför ett nytt år. 

Tack alla ni som funnit mina rader här och orkat att läsa ända hit... Jag önskar dig nu ett riktigt gott slut och ett fantastisk GOTT NYTT ÅR! 

kram <3 Ingela

Ligga runt...

Publicerad 2014-12-28 19:59:08 i Inlägg,

I dag har jag tagit det riktigt lugnt… jag har legat runt ;D hi hi

Jo då, vi har varit runt och provat olika sängar… mjuka, hårda, svala, naturliga, omslutande. Till slut vet man varken ut eller in.

Men efter ett antal timmar i olika sängar så händer det, man kan utesluta den ena efter den andra sängen.

Tyvärr finns då endast de dyra exemplaren kvar… vad trodde vi!

Vi hade bestämt att vi skulle unna oss nya sängar nu när vi sålt huset… kanske en kontentalsäng skulle passa våra dåliga ryggar.

Tempur, Hästens och Carpe Diem ja, du kan nog ana att många sängar prismässigt ligger på att många lakan måste ut…

Tillslut fastnade vi för Jensen och ja, det blev varsin ställbar…

En ställbar säng är som flera sängar i en, bara att anpassa efter situation och behov.

Nu längtar jag till att få krypa ner i ett nytt exemplar där jag kan få vila och ryggen kan få härlig komfort och avlastning.  Vi har investerat i sömn och hoppas få sova på moln framöver. Bara att vänta in leveransen…

 

 
 
 

 

Julafton

Publicerad 2014-12-25 13:49:00 i Inlägg,

Julafton är alltid lite av hysteri…

Frukost och i iordningsställande även lite förberedelse för julmiddag. Vad man ska ha på sig verkar alltid vara ett stort bekymmer även om barnen har förberett sig. När duschen är gjord och Göran tagit sina barn med sig till sin mamma på dopp i grytan öppnade jag och mina barn våra julklappar.

 

Tänk att mina kära barn lyckades överraska mig så totalt. Nytt objektiv!

 Tack älskade ungar.

Därefter bar det snabbt iväg till min kära syster med familj

 
 
 
 
 
 
 
 
Min kära syster!
 
 
 
Min älskade Göran!
 
 
 
Kvällen avslutades med ännu en julmiddag med alla barnen hemma
 
 
..... lite kortspel och filmen Notting Hill (för sjunde gången) på tv´n. Visst är den underbar! 
 
Juldagen går i ett lugnare tempo... mat, glögg och kortspel <3

Huset sålt!

Publicerad 2014-12-25 13:03:00 i Inlägg,

Visningen på huset gick tydligen fin fint förra lördagen. Redan på söndagen kom det in ett första bud. På onsdagen var allt klart och skrivet. Ett ungt par redo att gifta sig och skaffa familj var exalterade och entusiastiska, bad att få skriva på omgående för att inte missa huset. Det kändes riktigt roligt att få sälja till detta par som gladde sig så att få ta över vårt kära näste. Så nu laddar vi för att lämna huset under de första dagarna i mars. 
 
Under kommande månader ska vi unna oss nya sängar och fina garderober att ta med till vårt nya boende. En ny tid väntar... 

VIP- visning...

Publicerad 2014-12-11 16:28:00 i Inlägg,

Så var då bilderna tagna och utskickade till de ev. kunder som kanske är intresserade av VIP-visningen på lördag.... de ska bli spännande och höra vad de tycker om vårt hus. Själv tycker jag många av bilderna blev riktigt bra. 
 
Nu hoppas vi att det ska bli utdelning och att någon som blir riktigt sugen att bo i vårt fina hus.... Kanske någon som kan älska det med samma värme som vi har gjort.
 
Välkommen att titta in på bilderna här nere du också: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visst blev bilderna bra...
 
 
 
 

Japans afton...

Publicerad 2014-12-09 11:45:29 i Inlägg,

I november fick jag chansen att delta i Nyhemspedagogernas hälsoinspiration på en mysig japankväll med Smakrundan!

 

Sushi, japaner, sumobrottare, pinnlektion, yakuza och en massa annat skojigt snack i en salig röra.

 

En fantastisk kväll med mycket inspiration och en inblick i en kultur som på många sätt är raka motsatsen till den västerländska.  

 
 

För att undvika värsta krocken fick vi reda på vad som var bra att känna till om man kommer till Japan. 

 
 
 
 
 
 
Vissa hade mycket svårt med pinnbestick.
 
 
Andra hade lite lättare...
 

I tidningen Vagabond går det att läsa om

Japansk vett och etikett

För att undvika värsta krocken kan det vara bra att känna till några grundläggande fakta om japaner och det japanska samhället.

1) Gör inte en japan generad

Japaner begår hellre harakiri än att tappa ansiktet offentligt. Nej, det kanske var lite överdrivet, men de går i alla fall ganska långa omvägar för att undvika "skämmiga" situationer. En bekant till mig från Tokyo slutade prata engelska så fort hans flickvän kom in i rummet. Då bytte han plötsligt till japanska, och pratade inte direkt till mig utan till henne, så att hon fick översätta. Hellre än att framstå i dålig dager jämte sin flickvän – som hade studerat i England och pratade oklanderlig brittiska – föredrog han att hålla snattran. 

2) Var i tid

I Japan är effektivitet och punktlighet honnörsord, något som vi svenskar kanske har lättare att förlika oss med än våra bröder och systrar i Sydeuropa. Detta är något som många svenskar med affärskontakter i Japan har fått lära sig, den hårda vägen. Japan är så långt ifrån manana-attityd som det överhuvudtaget är möjligt att komma. Med de yngre är det kanske inte lika kinkigt, men håll tiden, och saker och ting flyter på otroligt mycket smidigare.

3) Paketera vackert

I Japan är paketförpackning en stor konst, som kräver mer utbildning än vad julvikarierna på Åhléns har i bagaget. Vill man göra någon extra glad så anstränger man sig lite mer än att bara klabba in sin gåva i första bästa papper och tejp. De flesta japaner älskar att få gåvor, och hur man slår in paketet säger en hel del om hur man är som person, menar de. Då är det bara att välja om du vill framstå som en komplett slarver eller som en rätt så pålitlig person. När du sedan levererar gåvan är det viktigt att betona att det inte är något särskilt, utan bara en trist sak som du bara råkade hitta. Anspråkslöshet är en dygd i Japan.

4) Kanske betyder nej

"Nej" är ett ord som inte existerar i den japanska vokabulären. De är helt enkelt för artiga för att säga nej. Därför gäller det att vara vaksam på tonfallet, kanske kan man skymta en skriande ovilja begravd någonstans bakom den trevliga fasaden. Får man ett "kanske" eller "jag ska tänka på saken" kan man vara säker på att man fått nobben.

5) Väck inte den japan som sover

En vanlig morgonsyn i Japan är horderna av utarbetade pendlare som försöker få sig en tupplur på t-banan innan de stämplar in för ännu ett maratonpass på kontoret. Vanligtvis är japanerna inte så mycket för kroppskontakt med främlingar, men de små ytorna och sömnbristen gör att det anses accepterat att råka somna med huvudet mot en medpassagerare axel. Bli därför inte chockad om din granne lutar sig mot dig, det är inget försök till antastning, snarare ett befogat försök till en vilostund.

6) Bugningskonst

Att sträcka fram kardan på västerländskt vis anses inte fel i Japan. Men helst är det bugningar som gäller när man träffas. Det finns en myriad med regler för hur djupt man ska buga sig och hur långt man ska stå från varandra, som styrs av faktorer som ålder och social status. Ta det säkra före det osäkra och böj dig så djupt du kan, utan att för den skull drabbas av ryggskott.

Så kom jag då iväg till slut….

Publicerad 2014-12-08 15:25:00 i Inlägg,

Fortfarande på darriga ben och med en förkylning som försökte dämpas av både mina egna intensiva huskurer och apotekets samling av värktabletter och förkylnings medikament så var jag äntligen på väg. 
Tågresan gick fantastiskt bra utan varken förseningar eller utdragen väntan mellan tågbyten. Jag till och med klarade galant av att ta mig fram med tunnelbanan där den röda markeringen förde mig till Östermalm och med ett avhopp på rätt station (Tekniska högskolan) vandrade jag sedan de sista meterna till fots och ringde på dörren hos min kära dotter. Måste erkänna att man känner sig ganska nervös för hur det skall gå i den stora staden, här är man rätt liten på denna jord.

Så skönt att få krama om henne! Och visst hade hon julpysslat lite… Adventsljusstaken stod i fönstret och väntade på att få tändas lagom till 1:a advent, röd duk och ljus på bordet och gosedjuret i fönstret hade fått sig lite glitter kring huvudet likt en tärna.

Nu skulle jag få bli ompysslad…. 50 åringen var redo för en helg som barnen ordnat.

En heldag på Sturebadet erbjöd välgörande behandling för hela kroppen. I den anrika miljön fick jag en upplevelse något utöver det vanliga. Aromarum med god relax gjorde att min andning blev lättare och bättre.

 

Under dagen fick jag en helkroppsinpackning med ungersk Moor Mud-lera. Ansiktsrengöring, ansiktsmask och ansiktsmassage. Därefter applicerades en mineralrik creme och energigivande olja. Skönt för stela muskler och leder.

 

Så var det dags att sminka upp och fixa till sig…

Efter en snabb sväng in på Östermalms Saluhall för köp av lite god sallad, ost, parmaskinka och ett glas vin så bar det sedan iväg i taxi till Kungliga Operan.
 
 
 
Här fick jag vara med på urpremiären på Raymonda.

En kärleksfull hyllning till den klassiska baletten. En berättelse om en kvinna som dras till två olika män. Kärleksproblemen går igen i kulisserna och även ballerinan som spelar huvudrollen måste göra samma svåra val. Publiken följer dramat både på och bakom scenen i en unik upp­sättning.

 

I pausen fick jag härligt fint tilltugg som RÄKSMÖRGÅS på danskt rågbröd och ett glas vin.  Vilka fantastiska barn som ordnat detta till sina kära mor.

 

Jag passade även på att shoppa lite när jag ändå var här uppe i Stockholm. Det kan man ju inte missa…

Tittade även på julskyltning på NK

 
 
 
 
 
 
Tack kära barn för en fantastisk födelsedagspresent. <3 
 
 
 
 
 

Rulla, rulla liten bulla...

Publicerad 2014-12-02 17:49:18 i Inlägg,

Många kollegor känner så här just i denna tid: Efterlysning! Är det något som vet vart mitt tålamod har tagit vägen? Kan inte hitta det någonstans! Helt försvunnet! Hade nämligen behövt det denna dagen , i pepparkaksbaket, på jobbet! Därför tog jag semester i dag. Hade räknat med att jag skulle ta det riktigt lugnt efter Stockholmsresan i helgen. Och vad hände?? Jag ställde mig och bakade både saffransbullar, lussekatter och saffrans skorpor... är helt slut nu och där flög allt mitt tålamod oxå sin kos... Dags att ta tag i dammtrasan och putsdukar... här ska fixat och donas innan vi får hit fotografen i morgon... Huga!
 
 
14 SAFFRANSBULLAR Leilas saffransbullar
4 dl mjölk 
1dl vispgrädde
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g rumstempererat smör
Cirka 16 dl vetemjöl special
Fyllning:
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
1/2 msk kardemummakärnor
Ägg till pensling
Ljus sirap och vatten till pensling 1 msk kardemummakärnor 1/2 dl strösocker
1. Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
2. Tillsätt salt, strösocker och kesella.
3. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning.
6. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
7. Bred över smörkrämen.
8. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
9. Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
10. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en bakplåt med stora pappersformar.
11. Sätt ugnen på 200 grader.
12. Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
13. Pensla de nygräddade saffransbullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker. Leilas saffransskorpor är en god och julig variant av den traditionella skorpan. De här saffransskorporna är en stor favorit kring jul och det är fantastiskt gott med kombinationen saffran, apelsin och pistage.
 
 
CIRKA 35 SAFFRANSSKORPOR Leilas Saffransskorpor
100 g smör
1 g saffran
 2 ekologiska ägg
Skal av 2 ekologiska apelsiner
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 dl skalad pistagemandel
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Tvätta apelsinerna mycket noga, riv det yttersta av skalet och blanda det med äggen.
4. Blanda de torra in
gredienserna med hela pistagemandlar och vänd ner det i bunken.
5. Forma degen till tre längder och lägg dem på enplåt med bakplåtspapper.
6. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
7. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.
8. Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.
 
9. Torka saffransskorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
 
 

Alla dessa viktiga beslut som inte får förhastas....

Publicerad 2014-12-02 17:26:22 i Inlägg,

Så var vi då där..... Tankegångarna har varit upp och ner, in och ut. Och allt har sin tid. Det skönaste är när man definitivt har bestämt sig. Tiden fram till dess skaver på alla sätt.
 
Jo vi har funderat fram och tillbaka jag och Göran. Vi har fått erbjudande om en lägenhet inne i stan som är svår att tacka nej till. Precis jämte Norrekattspark.
 
Ska vi sälja vårt kära hus på Brogård är frågan som vi brottas med??
Enligt mäklaren har vi stora chanser att få mycket pengar på fickan då vi renoverat så smakfullt. Och just nu skriker folk efter boende i vårt område. Är det tid för oss att lämna??
 
Nästan alla barn är utflugna och här sitter vi med ett stort boende. Samtidigt älskar både jag och Göran huset och tomtens läge. Fördelar och nackdelar lyfts nu för att finna lugnet inom oss. Det är kanske nu som vi ska unna oss lite lyx. Tänk att vara helt skuldfri. Kanske till och med unna oss en lite resa när vi snart firar 5 år ihop. Vi har inte varit vana vid lyx under åren när våra barn växt upp.
 
Samtidigt är det praktiskt och roligt att kunna samla alla barnen och veta att det alltid finns plats för dem här hemma. Men ska man alltid ha ett stort boende stående för de speciella dagarna. Det blir dyrt i längden. Barnen har ju sitt och ska bli oberoende av oss. Ja ni hör ju hur jag velar. Det blir inte lättare av att jag är våg. För och emot i alla tankar. Så i dag måste vi bestämma oss.
 
En fantastiskt fin liten lägenhet i stan eller ett underbart hus på Brogård. Bobo, en kär bloggvän skriver: Vi hör ofta talas om att de inte säljer för att då finns det ingen plats för barn och barnbarn. Vi är lite elaka och köper inte det resonemanget. Det ska ställas mot 365 dagar på ett år. Mycket kloka tankar har vi insett.
 
Eftersom lägenheten inte är så stor får vi erbjuda Norre katts hotell för släkt och vänner. Hotellet är bra och ligger i samma kvarter. Man behöver inte umgås på nätterna. Våra tankar om att kunna unna sig vardagslyx, resor, vara skuldfri väger klart över. Så i gårkväll hade vi mäklaren här... Men om en timme eller två kan jag ha bytt åsikt. Ha ha ha men just nu tror vi att vi gör helt rätt...
 
 
 

Ingela
Ingela

Om mig:

Välkommen till mig, en kvinna i sina bästa år som lystrar till namnet Ingela, mamma, fröken samt även rockfröken.
Jobbar som lärare åk 1-3 på en skola i Halmstad. Jag har återvänt och bor i min gamla ungdoms hemstad Halmstad sedan 2011 och bloggar om mig själv och om att vara mitt i livet.
I familjen ingår Göran min älskade man (gammal klasskamrat sedan 5:an till 9:an på Vallåsskolan) och Christoffer 28, Carolina 27, Zebastian 25 som är mina utflugna barn samt Pontus 28, Hannes 22 och Sanna 19 även de utflugna, som är Görans barn och mina bonus-barn.
Denna blogg är min och därför bestämmer jag själv om mina inlägg. Jag pratar ibland gott om både barn och mig själv. För vissa är mina inlägg väldigt roliga, för andra totalt ointressanta.

Är du med på bild och vill plockas bort så säg till.

Om

Min profilbildSenaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela