inghar.blogg.se

om mig själv, mitt i livet

Jag tittar tillbaka på mitt år 2013

Publicerad 2013-12-30 17:18:00 i Inlägg,

2013 är det år då jag fortsatt min personliga och yrkesmässiga utveckling. Genom att ännu en gång söka till högskolan, nu i Halmstad. I år har det varit Mentorsutbildningen samt handledning för VFU- lärare som gällt. Intensiva kvällar och helger där jag analyserat och reflekterat med otaliga böcker och datorn som sällskap vid köksbord eller ihopkrupen i soffans ena hörn.

Tyvärr har året också varit en kamp mot olika sorters sjukdomar för mina nära och kära.
I mitten på mars var den dag då mina tankar var hos min kära lillasyster Birgitta när hon skrivs in för att göra en första undersökning och förberedelse för op på cancerkliniken i Lund. Då riktade jag alla mina böner till att änglarna skulle vara med henne. Och jag tror faktiskt de var där... <3

Senare under samma månad sjuknade min dotter in i svår lunginflammation och fick krypandes ta sig toaletten.

Jag började undra vad för prövningar vi utsattes för... Nu räcker det!!!
Min kära lilla röda fick ta mig på en tur upp till Stockholm!!
Där låg min älskade dotter utslagen i stora huvudstaden helt själv. Men strax var jag där och kunde krama om henne och se till att hon fick vätska i sig.

I huvudstaden tog jag mina turer med hunden Fonzie i Humlegården och gick små ärenden. Lina låg i sängen och hostade och det bubblade i bröstet på henne. Men med lite morfin- hostmedicin fick hon sova ganska bra på nätterna. Humorn var det dock inget fel på, hon kom med små komiska kommentarer emellanåt, så nog fanns det lite liv i henne.

Min älskade pappa fyllde 75 år i april, detta firade vi genom att överraska honom i hans hem i Allingsås. Senare under året var vi på Peter Jöback i Halmstad för att fira extra med I <3 musicals. 

Första dagarna i april flyttade vår kära hund Fonzie "vår älskling", som vi tyvärr hade fått mindre och mindre tid för, till sin nya familj och våra kära vänner Lotta och Tilde i Nossebro. Med både glädje och sorg önskade vi honom lycka till. Tyvärr blev det bara några få månader i Nossebro... En sommardag fick vi det svåra beskedet att Fonzie fått somna in då han blivit svårt biten av en större hund. Veterinären kunde inget göra.
Du kommer alltid att finnas i vårt hjärta Fonzie. <3

I början av april köpte jag och Göran också varsin ny cykel, som sedan dess användts mycket flitigt... många mil har dessa rullat under året. Nu har jag även blivit uttagen att bli kommunens vintercyklist. Kanske ett passande år att bli vintercyklist då det visar sig vara en av de mildaste vintrarna på 50 år. Men dubbdäck, bra ljus, reflexväst och nyinskaffad hjälm fortsätter jag att cykla.

 Mitt eget diskbråck i nacken gjorde att jag tyvärr fick några smärtfulla dagar under året ... kroppen är inte den det varit, dock är den anpassningsbar och jag måste lära mig leva med den något äldre och mer sliten kropp. 


Min yngste son Zebastian tog studenten en strålande fin sommardag. Hela familjen samlades i trädgården för att fira.

Min lillasyster Birgitta fyllde jämna 40 år och det firade vi med pompa och ståt. Under året firande också en gammal vän som blev 50 år i Skaraborg.

Och sommaren! Summan av kardemumman, vad blev det av den... semestern alltså! Jo! En fantastisk varm sommar med många dagar av sol och bad på stranden.

Jag provade på och blev biten av golf...

 
 
 

Resan till fantastiska Bohuslän och Fjällbackas skärgårdar med goda vänner som tog emot oss,

 

 

 

Djurgården, ABBA museum och båttur i Stockholms skärgård, Siaröfortet.

 

 

 

Karlskrona med sonen.

 

2 pojkar i familjen som kommit in på högskolan.

 

På det stora hela, en helt fantastisk 5 veckors semester. :D♥:D

Där jag också varit mycket på resande fot...

Hösten inleddes med att min yngste son Zebastian flyttade till Karlskrona för studier. Nu hadde stunden kommit då alla barnen "mina alltså" flyttat hemifrån. Det är nu man kan kalla sig fri... fri som en fågel.... Det blev en dag då jag vaknade upp med svår ångest. Konstigt vad kroppen kan reagera.

Ett år fullt av kärlek.... Jag har min kära Göran som jag älskar... Han är min själsfrände, kärlek och vän.

Så var det så dags igen att få det där beskedet om att en ny familjemedlem sjuknat in i den fasansfulla cancern som sätter sina spår i alla och var och en. Inte bara den som är mitt i den utan alla andra som står runt omkring och kämpar och ser på. Nu håller jag alla tummar och tår att min bror Peter klarar av cellgifterna...

 

Men i år har jag också unnat mig mer till mig själv. Frissabseök där jag sjunkt ner och njutit till fullo. Noppade ögonbryn med färgning (behöver kanske inte tala om att jag känner mig halvblind framför spegeln utan glasögon). Spa- behandlingar och massager eller mina behandlingar hos Valentina som är osteopat i Knäred. Snacka om att ha prioriterat mig själv.

Tyvärr har det också varit ett år med smärta i arm och nacke som gjort att jag inte klarat av att utöva min styrketräning eller yoga och det har tydligt satt sina spår på kroppen. Görans goda mat med all extra grädde i såsarna kan nu räknas i de extra kilon som lägger sig som stora valkar kring min buk.

 

Är dock otroligt tacksam för året med mina nära och kära... Tack!

 

Så nu är jag redo 2014, här kommer jag på cykel och crosstrainer och med sundare matintag.

Nu ska skiten bort...

 

 

 

Att ha roligt tillsammans...

Publicerad 2013-12-30 14:23:00 i Inlägg,

När barnen var små var jag alltid ledig på loven... det var en förmån som jag har haft som lärare, arbetade dess mer under resten av läsåren måste jag då tillägga... många sena kvällar med böcker som skulle rättas och många planeringar inför lektioner har det blivit genom åren. 
 
Varje ledigt lov passade jag och barnen på att se till att åka och bowla.  Det var en grej som vi alla tyckte var roligt att göra, dessutom gjorde vi något tillsammans. Många gånger fanns det även plats för kompisar och vänner som följde med för att ha lite kul ihop med oss. Bilderna nedan är hämtade från feb.2002 då min mamma, barnens mormor fortfarande levde, ett halvår senare fanns hon inte längre hos oss. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Under gårdagen var det så dags igen. Tillsammans med familjen Lindberg, lillsyrrans familj alltså... 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lycklig vinnare blev..... Christoffer.... men som sagt, det är inte vinsten i sig som är det roliga, utan att vi gör saker tillsammans. ;D <3 
 
 
 
 
 
 
 
 

Readag på stan...

Publicerad 2013-12-28 15:50:07 i Inlägg,

Fick en heldag med mina barn på stan... lite lunch på pizzeria Caprie på storgatan som bjöd på fantastiska pizzor. Rean var dock inget att ha...
 
 
 
 
Lövtunna, frasiga... mums filibabba!!! 
 
Barnens pappa dök upp för att hälsa på sina barn innan de sprids för vinden igen...
 
 
 

Firar jul med nära och kära...

Publicerad 2013-12-28 15:12:00 i Inlägg,

Ännu en gång har jag haft förmånen att få fira jul med nära och kära... i dessa tider och ett år av där sjukdommar strör peppar och salt i såren... känns det underbart att få ha sina barn omkring sig. Att bara få rå om varandra. 
Här nedan följer ett antal bilder med några års intervall på mina barn i juletid. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tack mina kära barn för att jag fått låna er under julen...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EN SKYDDSÄNGEL...

Publicerad 2013-12-19 16:15:42 i Inlägg,

Tack för ert stöd!

Vi är glada över att ni har valt att stödja Cancerfondens julkampanj. Med er hjälp får svensk cancerforskning en riktigt fin julklapp.

Så löd det när jag betalat in de pengar som jag kände att jag kunde avvara för att vara med och stötta i kampen mot cancer.

Därför skickar jag inga julkort i år, utan sätter in en summa pengar till cancerforskning. Där behövs pengarna bättre!....

I år har vi varit hårt drabbade i familjen så nu har jag gjort mitt val. Jag tar upp fighten:  

"FUCK CANCER"  

Jag passade även på att köpa detta fina armband med en SKYDDSÄNGEL. All vinst går till Ung Cancer. 

http://www.ungcancer.se 

 
 

Även du kan vara med och ge fler familjer en god jul i framtiden. Tack vare gåvor har cancerforskningen gjort stora framsteg. Stödet från varje enskild givare ger oss möjlighet att finansiera den främsta forskningen.

Barncancerfonden samlar in pengar för att förebygga och bekämpa cancersjukdomar hos barn och arbetar för en bättre vård- och livssituation för cancerdrabbade barn och deras familjer.

Kunskap är makt. Kärlek är grundläggande. Inställning är allt.

Från första stund, från första oron, från första beskedet hoppas jag att det finns någon där för att hålla dig i handen, prata om din rädsla och ge dig information.

Jag tror på ärlighet.

Jag tror på att säga som det är och våga stå upp för det man vill ha och behöver. När du inte orkar kräva det – Hoppas jag att det finns någon som är där för dig.

Jag tror på kärlek. Kärlek till varandra, kärlek till livet. Tron på kärlekens makt att kunna trösta, kunna läka, kunna hela. Kärlek som inte kräver någonting tillbaka.

Jag vet vikten av kunskap. Hur den minskar rädsla och ger dig makten att fatta beslut. Och vi vet att kampen aldrig tar slut. Cancer kan lämna din kropp, men den lämnar aldrig ditt liv.

Jag tror på kämparglöd. Inte medömkan. Jag tror på att få människor runt omkring dig att slåss med dig, inte tycka synd om dig. Det här är ditt livs fight och du ska inte kriga ensam.

 
                                                                                 
 
 

Här nedan följer länkar, även du kan stödja!

http://www.cancerfonden.se/sv/

http://www.barncancerfonden.se/

http://www.ungcancer.se/

 Jag stöttade alla tre genom mina bidrag.Gör det även du...

 

 

 

Julkonsert med Carola, Rickard och kören

Publicerad 2013-12-18 15:55:50 i Inlägg,

Så var det då äntligen dags... vi skulle ställa oss i kön tidigt tänkte vi... och ändå så var vi inte alls först på långa håll. Kön hade redan brett ut sig långt bakom kyrkan. Paraplyn var uppfällda och regnet hängde i luften och St Nikolaikyrkan låg i ett grådaskigt mörker och blåst... ändå var jag varm om hjärtat där jag stod med min syster och väntade pratade och trivdes... 
De gamla damerna och herrarna stirrade på varandra och några tappra som försökte tränga sig in i kön fick snart en snabb fräck replik som gjorde att de lommade iväg sist i kön mot rådhuset. De var inte tonåringarna som försökte tränga sig på, utan de äldre i 70-80 årsåldern med rullator knökade allt så gott de kunde, och jag tänkte i mitt stilla sinne om blickar kunde döda kanske många pensionärer fallit döda ner denna kväll. 
 
Ofta gick mina ögon upp mot klockan i tornet för att se om minuterna kunde ticka fram lite fortare..
 
Och så äntligen blev det insläpp, sjunde raden var inte så tokigt ändå och vi kunde både se och höra riktigt bra. Och vi slapp de magnefika pelarna som bär upp taket i kyrkan och som tyvärr kan skymma sikten. 
 
Och sedan stod de där... wooow, säger jag bara vilken konsert!
Carola, Rickard Söderberg och kören:TeamRickard
 
Carola vandrar ut i gången under flera sånger vitklädd likt en lucia!
En musikalisk fulländning med fantastiska sånger för nära och kära, värme och ljus och sången som Carola skrev när hennes mamma gick bort "Allt kommer att bli bra mamma" ja, då lät jag tårarna rulla ner för mina kinder.
 
Rickard briljerade i en intensiv och fantastisk " O helga natt (Adams julsång)
De öser värme och ljus och kärlek över mig, min syster och de andra i publiken i kyrkan...
 
" Nu tändas tusen juleljus"
En fantastisk julkonsert att ta med sig i hjärtat in under juldagarna...
Jag hoppas jag kan ta med mig denna vila och det varma ljuset och dess magiska känsla in under mina lediga dagar.  
 

Mångfald...

Publicerad 2013-12-12 20:18:00 i Inlägg,

En mångfald: Stora, små, tjocka, tunna, ljusa, mörka, färgade, brända, nya, kantiga, sirliga, naggade i kanten…

Alla från samma skapelse…

Där alla är lika mycket värda

Alla har lika och samma rättigheter.

Det spelar ingen roll vad de tror på, vart de kommer ifrån eller vilken grupp de tillhör.

Alla har de rätt till respekt och lika behandling oavsett om de har något funktionshinder, om de är maskulina eller kvinnliga och oavsett deras sexuella läggning.

De har också rätt att leva ensamma eller med vem de vill så länge de inte skadar någon annan.

Mums filibabba! Var rädd om varandra där ute!

 

 

 

 

lussekatter och luciasång...

Publicerad 2013-12-11 17:46:00 i Inlägg,

Veckorna går i ett rasande tempo…  det innebär att det var ett tag sedan jag skrev här, nu känner jag att det är dags.

Jag har prioriterat att baka en del till julen.

I år blev det inga lussekatter som annars är alldeles nödvändiga, i år blev det i stället lussebullar. Något jag aldrig förut gjort… tyckte det var dags att göra något helt annat prova på utveckla mig själv och kanske hitta något alldeles förträffligt underbart gott.. hi hi

Det innebar att jag gjorde en helt vanlig bulldeg (vetedeg) och sedan gjorde en fyllning på:

150 gr mandelmassa

100 gr smör

1 tsk vaniljsocker

1 gr stött saffran

Kanon gott blev det, kan varmt rekommendera detta om man tröttnat lite på de vanliga lussekatterna. Hör till saken att lussekatter har jag bakat med barnen på förskolan, så smaka de får jag ändå göra imorgon när vi ska ha luciafest för föräldrar och syskon.
På tal om lucia, på vår avdelning är det helt okej att vara precis vad man vill i luciatåget… Har sett mycket skriverier i tidningen om hur skolor och förskolor har olika uppfattningar än föräldrar om vad som är lämpligt eller inte i ett luciafölje. Med eller utan tomtar och pepparkaksgubbar så kommer våra barn i mogonbitti att sjunga med tecken som stöd till många av de traditionella barn- och luciasångerna. Iklädda vad de vill. Barnen har själva varit med och påverkat om vi skulle ha ett luciatåg överhuvudtaget. Och det ville just den här gruppen ha… med respekt mot enskilda barn samt också att kunna känna att de tar eget ansvar. Det enda vi nu diskuterar är om föräldrar ska få ta foto på barnen. Barn med skyddade identiteter, respekt för egna viljan hos barn samt respekt mot föräldrar har vi beslutat att föräldrar får endast ta kort på sitt eget barn och då efter vi har sjungit färdigt alla sånger. Hur man än vrider och vänder på det hela så vill man respektera alla… Det var enklare förr… ha ha ha! då frågade ingen utan alla gjorde som de själva ville och till vilket pris som helst… Undrar om det var rätt taktik? Det är inte lätt att vara alla till lags, föräldrar, samhälle och skolverket.

För många år sedan, när jag fyllt tjugo, bodde jag utanför London i nästan ett år. Jag arbetade som au-pair/ mothers helper i en familj med tre barn. Vi var ett gäng svenska tjejer som höll ihop och träffades på fritiden så ofta vi kunde. Många goa stunder blev det och vid ett tillfälle hade en av familjerna bett oss att ställa upp för att gå lucia för företaget Volvo inne i London. Över hundra gäster och anställda från 35 olika nationaliteter,  skulle nu få se oss, fem svenska tjejer framföra ett traditionellt svenskt luciaspel på luciakvällen.

Vi förberedde oss i flera veckor, övade på sånger och läste verser och var ganska professionella i vår framtoning… men vem skulle få bära kronan… till slut skickade vi runt kronan, provade den alla och skrattade hysteriskt när vi seriöst skulle välja vem som skulle få den stora äran att bli Volvos och Londons lucia året 1984. Tillslut fick vi be värdparet som bett oss att framföra detta spel komma in och välja vem som passade bäst i kronan. Ännu en gång skickades kronan runt och paret fick bestämma….

Jag minns med förundran hur jag som Lucia bar kronan med viss stolthet in…på darrande knän och med ett ljus som slocknat i kronan, sjöng jag sången…

Sankta lucia… tänd dina mörka ljus, Sankta lucia…. Shit! fel text, blev det också i uppståndelsen.

 

”Sankta Lucia, ljusklara hägring,

sprid i vår vinternatt glans av din fägring.

Drömmar med vingesus under oss sia,

tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.”

 

Det blev en händelse att minnas och bevara i mitt hjärta… något man gömmer och inte glömmer… 

 
Nu ser jag framemot förskolebarnens lucia i morgonbitti... 
 
 
 

Brogårdsglöggen färdig

Publicerad 2013-12-02 20:17:50 i Inlägg,

I dag fick jag möjligheten att gå hem två timmar tidigare, jag kompade ut, då jag redan nu visste att det blir två extra timmar på onsdag, då sitter jag på IKT-möte på eftermiddagen. Detta gjorde att jag tog mig hem för att sila och fylla flaskorna med hemmagjord glögg.

 Lite pilligt och kladdigt blev det med att få till silningen. 

Därefter blev det också lite tid för hemlagad müsli, mmmm så gott!   

 De nya blockljusen till adventsstaken var inga drömljus som jag hade hoppats på… djupa kanter bildar ett hål i mitten. Jag försökte bända loss de hårda kanterna och slog ut fullt med stearin över den nyinköpta röda koftan… shit! 

Dags att googla:

Spillt stearin

Här är några tips för att ta bort stearinfläckar:

- Stearin på tyg: Lägg på ett par lager hushållspapper eller ett kaffefilter på fläcken och stryk över det med strykjärn tills stearinet smälter och sugs upp i pappret. Flytta runt pappret och stryk igen tills allt stearin är borta. Kvar blir en fettfläck, som man kan få bort med fettlösande medel som t.ex diskmedel, vanlig hårdtvål, galltvål mm.

- Stearin på möbler: Ta en kniv, gärna t.ex en smörkniv av plast eller liknande som inte repar ytan på möbeln, och skrapa. Man kan också testa att skrapa med ett kontokort eller ett mynt.

- Stearin på ljusstakar, husgeråd eller liknande: Diska med kokhett vatten så att stearinet smälter bort. Gör det över en sköljbalja eller utomhus, annars kan det bli stopp i avloppet.

-Stearin på kläder försvinner direkt som genom magi om man blåser på fläcken med en hårtork!

Detta gjorde jag… en liten fettfläck blev dock kvar så nu får Yes diskmedel åka fram också.  

Men nu glider jag ner i soffan och så får det bli The Mentalist… ;D 

 

 

 

1 advent...

Publicerad 2013-12-01 22:11:58 i Inlägg,

Advent kommer av latinets adventus (Domini) som betyder (Herrens) ankomst och är den inledande perioden i det västerländska kyrkoåret.

Nuförtiden lyser adventsstjärnor i nästan varje fönster under adventsperioden i december. Denna sed är dock inte gammal; någon gång under 1880-talet hängdes den första adventsstjärnan upp i Tyskland. Stjärnan symboliserar Betlehems stjärna, den stjärna som visade vägen för de österländska stjärntydarna (de tre vise männen) till det nyfödda barnet Jesus, i ett stalls krubba. I dag används stjärnorna för att sprida julstämning och längtan till julen.

På norra halvklotet är det årets mörkaste tid och många hem rymmer under den här tiden en adventsljusstake med fyra ljus, där ett ljus tänds för varje söndag i advent som passerats.
En annan nedräkning, populär bland barn, är adventskalendern. Advent blandas i dessa sammanhang ofta ihop med tiden 1–24 december. Årets julkalender på tv´n handlar om stenåldersfamiljen Hedenhös. Och ibland kan man faktiskt känna sig en aning stenåldrig när det gäller olika saker…
 

I dag är det den 1 december Halmstads centrum skulle då lysas upp av en ljusfest som sträcker sig från Hallands konstmuseum till Picassoparken. Längs stråket av ljusinstallationer kan halmstadborna möta smakprov ur kommande års kulturutbud.  

 

– Det kommer att bli en magisk afton stod det i alla tidningar och på nätet

Ljusspår - Hallands konstmuseum

Ljusträd visar vägen till Hallands Konstmuseum och i entrétrappan kan du själv skapa ett spännande ljusspår av din egen skugga.   

 
Glöd- Norre Katts Park

Knutpunkten för Halmstads Ljusfest. Vid glödbädden blir du omsluten av vibrerande varmt glödljus Här kunde man köpa en varm korv och bidra till lampor för skolbarn i Afrika om man ville. Det ville inte vi…

 Övergångställe – Norre port

Här skulle man bjudas på ett häftigt potpurri av ljus-och ljudupplevelser. Fönstren skiftar färg i rött och grönt och skapar ett övergångsställe.

Lax - Gamletullsbron

På bron får du uppleva ett solostycke framfört av Hallands orange landskapsfisk. Ljud du aldrig trodde fanns, bubblar upp från Nissans vattenyta.

Om det var dessa som var Hallands orange landskapsfisk vet vi inte men otroligt mycket konstiga ljud kom det från dessa dansare. Och det kändes som vi hade hamnat mitt i gatukontorets arbetslag som möjligtvis hade matrast och dansade loss. Inget vi förstod oss på…

Kvinnohuvud - Picassoparken

Picassos verk ”Kvinnohuvud”, Halmstads främsta konst- och kulturansikte, färgas inspirerat av Picassos färgperoder i rosa och blå.

Ett annat belyst offentligt konstverk

Tjusigast i kväll var nog belysningen i alla Halmstadbornas fönster. 
 
Jag måste ändå säga att besvikelsen var stor… nu när Halmstad satsar på en ljusfest, varför inte göra det ordentligt. Nog borde väl de kunnat ljussätta vattnet och husfasader på ett mer uttrycksfullt sätt. Halmstad borde lärt sig av Alingsås som har haft detta ljusspel i många år. Kanske hade vi förstora förväntningar då vi har bra erfarenheter från lyckade ljusfestivaler både i Alingsås och lilla Grästorp. Halmstad spretade otroligt, hade ingen röd tråd, inget tema och låg för utspritt, man utnyttjade inte naturen och vattnet. Vädret var dock bra men tyvärr kändes det gott att få sätta sig i bilen för att åka hem och att ta en kopp te framför tv´n.  

Görans sista ord när vi åkte därifrån var – Katastrof, och jag kan bara hålla med.  
Dessutom fick även Göran hundbajs under skon. Ha ha!


Ingela
Ingela

Om mig:

Välkommen till mig, en kvinna i sina bästa år som lystrar till namnet Ingela, mamma, fröken samt även rockfröken.
Jobbar som lärare åk 1-3 på en skola i Halmstad. Jag har återvänt och bor i min gamla ungdoms hemstad Halmstad sedan 2011 och bloggar om mig själv och om att vara mitt i livet.
I familjen ingår Göran min älskade man (gammal klasskamrat sedan 5:an till 9:an på Vallåsskolan) och Christoffer 28, Carolina 27, Zebastian 25 som är mina utflugna barn samt Pontus 28, Hannes 22 och Sanna 19 även de utflugna, som är Görans barn och mina bonus-barn.
Denna blogg är min och därför bestämmer jag själv om mina inlägg. Jag pratar ibland gott om både barn och mig själv. För vissa är mina inlägg väldigt roliga, för andra totalt ointressanta.

Är du med på bild och vill plockas bort så säg till.

Om

Min profilbildSenaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela