LCHF mat & Trivial Pursuit -80tal.

Det blev en härlig kväll i goda vänners lag, med mat och dryck allt i LCHF's anda samt sällskapsspel Trivial Pursuit -80tal.
Göran stod för matlagningen och jag för efterrätten och den hemgjorda glassen. 
 
Vi startade med liten aperitiff, (aptitretare)...  Aperol spritz 
 
Göran ä duktig i köket... Blir du sugen på recepten så kommer de här nedan...
 
Zucchini nudlar med pesto
 
pesto:
6 stora blad hackade grönkål (eller svarkål som vi hade)
2 nävar ruccola 
hackad färsk basilika 
1 tsk salt
Ca 1 dl extra-virgin olivolja 
1 påse pinjenötter rostade
3 stora vitlöksklyftor hackade 
2 dl Parmesan ost, 
 
Placera kålbladen, ruccola, basilika, och salt i en matberedare. Kör tills grönkål blandningen noggrant hackas och är nästan pastaliknande . Medan matberedaren är fortfarande igång, duggregna i olivolja mycket långsamt . När all olja ingår , stäng av matberedaren . Tillsätt pinjenötter och vitlök, Tillsätt riven ost.  
Du behöver minst 2 dl pesto för detta recept . Förvara och låt vila i en lufttät behållare i kylen i upp till 5 dagar eller frys i upp till 3 månader 
 
 
 
zucchini noodles:
4  zucchini
2 msk olivolja
pesto, plus lite servering
2 koppar körsbärstomater, halverade 
Salt och peppar
Parmesan ost, plus mer till servering 
 
 
 
 
Zucchini nudlar :
Använd en spiralizer till att göra zucchinin spagetti - formade nudlar. Om du inte har en spiralizer, kan du fortfarande göra detta recept ! Bara använda en potatisskalare att skala zucchini i tunna band .
 
 
2. Värm olivolja i en stor stekpanna på medelvärme . Tillsätt pesto och koka under omrörning , bara tills pesto är doftande , ca 30 sekunder . Lägg halveras tomater och zucchininudlar och koka under omrörning tills nudlarna är belagda med pesto och något mjuknat , ungefär en minut . Tillsätt parmesan och koka under omrörning , bara tills parmesan smälts. 
 
3. Lägg upp i serverings skål och toppa med mer pesto och parmesan , om du vill!
 
 
 
 
 
 
Till detta serverade vi  Bacon, Avokado & Kycklings bomber! 
 
ingredienser:
* 2 mogna avokado
* ½ vit lök , finhackad
* ½ tomat , hackad
* 2 msk . koriander , hackad
* ½ msk. salt
* 2 msk . färskpressad limejuice
* 4 skinn-och benfria kycklingbröst
*  salt
* Nymalen svartpeppar
* 8 baconremsor
* 1 msk . canolaolja,  kokosolja eller smör 
 
1. Värm ugnen till 200 ° C .
 
2. Med hjälp av en kniv, skär runt schaktet i avokado , separera halvorna från varandra.  Använda en sked att ösa ut avokado . I en stor skål , kombinera avokado , lök , tomat , koriander , salt och limejuice . Rör om med en gaffel tills det inte finns några stora bitar av avokadon. 
 
3. kycklingbröst med salt och peppar på alla sidor . Skiva kycklingbröst i halvor korsvis. Skära en skåra i mitten av varje halv för att göra en ficka. Ta en rågad sked av guacamole och packa det i fickan. Nyp kanterna på kycklingen stängd.
 
4. Linda kyckling med två remsor av bacon , och se till att ändarna av bacon hamnar alla upp på samma sida av kyckling. 
 
 
5. Hetta upp oljan i stekpannan på hög värme . 
Stek bacon-inslaget kyckling för två till tre minuter på varje sida . Kom ihåg att steka sidorna av kyckling . 
Ugnsbaka sedan i 10 minuter!
 
 
 
 
 
 
 
Till detta serverades ett rött vin med > 3 g socker per liter.
 
 
 
 
Innan vi röjde av bordet för sällskapsspel bjöd vi på len och lättgjord chokladmousse med en bas av kokosgrädde (tjockare och fetare variant av  Mejerifri chokladmousse (lchf) kokosmjölk. Passar bra som både mellanmål eller som här till dessert!  
 
 
Ingredienser
1 dl kokosgrädde
½ msk kakao
½ msk sötströ, (jag uteslöt sötningsmedel)
1 krm vaniljpulver
Instruktioner
Vispa kokosgrädden pösig med elvisp under ett par minuter.
Tillsätt resterande ingredienser och vispa ihop. Färdig att servera!
 
Jag serverade moussen i en liten glöggmugg av glas, med två blåbär och ett hallon som garnering, dessa ger en härlig sötma. Även lite pudrad vaniljsocker på toppen för icke LCHF:are. 
 
 
 
Nu var sällskapsspelet framme... Trivial Pursuit -80tal. Tre lag bildades, vem skulle stå som kvällens segrare? Halvvägs in i spelet serverades det även hemgjord glass
 
 
Recept på glassen: 
5 äggulor
blanda med nån matsked sötströ om du vill (jag uteslöt) 
1 tsk vaniljpulver 
Blanda med 5 dl lättvispad grädde 
 
In i frysen ca 4 h 
Rör gärna om en gång i halvtimman. 
Istället för vanilj kan du smaksätta med kakao, lakritspulver eller frusna hallon. 
 
Vi serverade vaniljglassen med färska blåbär och hallon... Mums så gott! 
 
Gissa vem som tog hem spelet? 
 
 
 

Kommentera här: