På höstpromenad genom Berlins gator.

Vi gick på bussen vid Eurostop redan kvart över fem på morgonen och lämnade kära Halmstad. Vid Malmös terminal bytte vi till Ölvemarks weekendbuss.  
Bussen tog oss över sundet och vidare ner genom Danmark.
 
 
 
Målet var Berlin under några dagar under månadsskiftet sept-okt. 
 
 
Båten Copenhagen tog oss över till Rostock.
 
På båten fanns ett trevlig all inclusive Buffé som vi lät oss förtära av.  
Trevlig personalen hälsade oss - Väl bekommen! 
 
Jag kastade dock i mig maten ganska fort... ja, riktigt snabbt för att nu börjar det att gunga.. då jag är rädd att bli sjösjuk vill jag gärna att det ska vara fullt i min mage så det inte skulle skumpa omkring för mycket. Ibland skakade bordet rett rejält där vi satt och åt. Men jag hade tur ingen sjösjuka denna gång... 
 
 
 
 
Bussen tog oss sedan vidare mot Berlin. Tusentals tranor hälsade oss välkomna på åkrarna innan vi for in i huvudstaden Berlin som har 3,5 miljoner invånare. 
 
Det första vi såg från bussen var Siegessäule, ett minnesmärke och en av Berlins främsta turistattraktioner och sevärdheter. Längst upp finns en utsiktsplattform under Victoriastatyn. Riktigt pampigt!
 
 
Vi anlände till hotell Berlin vid 17 tiden på torsdagen. 
 
Vi bestämde oss snabbt att inte följa med på någon av de guidade turerna som Ölvemarks erbjöd utan vi skulle själva ta oss runt Berlin för att uppleva och utforska huvudstaden på egen hand. 
 
 
Efter incheckning kändes det som vi samlat tillräckligt med kraft för att ta oss an några av Berlins sevärdheter bei nacht.
 
Vi kastar oss alltså ut på stadens gator...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I Berlin är det björnen som är symbol för staden. Björnar finns överallt på stadens gator...
 
 
 
Bakgrunden till dessa kompisbjörnar "Buddy Bär" är ett projektet som startades 2001, Klaus och Eva Herlitz var initiativtagarna. Ca 350 björnar i naturlig storlek målades av olika konstnärer och ställdes ut över hela staden. Detta till förmån för nödlidande barn auktionerades sedan många av dessa björnarna ut.  Många kan man idag se framför hotell och ambassader. Kampanjen har sedan förlängts och det har även tillkommit nya björnar. Stadens vapen och symbol är en björn, der Berliner Bär 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På väg hem igen slank vi en på en härlig liten resturang med varor som var fräscht lokalodlade samt ekologiska och kravmärkta. Här intogs kvällsmaten. Supergott! 
 
 
 
Sedan vandrade vi sakta hemåt... 
  
 Efter första nattens sömn så är hotellfrukost aldrig fel! 😁😋
 
Sedan var det dags att knyta på sig vandringsskorna igen och ge sig ut på Berlins gator...
 
 
Brandenburger Tor 
stadsport och triumfbåge i Berlin, När Fredrik Vilhelm II lät bygga porten, skulle den visa på Preussens framgång och den då blomstrande fredstiden; den fick också namnet "Friedenstor" ("Fredsporten")
 
Två dagar före jul, den 22 december, öppnades Branden­burger Tor, det var en viktig symbolhandling som firas av tiotusentals berlinare. Från julafton fick västtyskar och västberlinare resa in i DDR utan sitt visum. I juli 1990 avskaffas samtliga gränskontroller. Den 3 oktober samma år upphör DDR att existera. Tyskland enades och denna dag blev nationaldag. 
 
 
 
Unter den Linden "under lindarna" är en stor aveny i centrala Berlin i Tyskland.  Gatan anlades 1647 som en allé fungera som en av stadens paradgator
 
Potsdamer Platz är ett betydande torg och en trafikknutpunkt i stadsdelsområdet Mitte i centrala Berlin, uppkallat efter den närbelägna staden Potsdam.
 
 
 
Mall of Berlin är en av Berlins största gallerior. 
 
Här passade vi på att gå in precis när butikerna öppnade, det var otroligt lugnt innan alla Berlinerbona gavs sig ut på jakt efter nya varor. 
 
 
 
 
Berlin Cathedral Church  pampigt vid vattenytan. 
 
 
Berliner Dom
Berlins lutherska domkyrka och den största protestantiska kyrkan i Berlin.
 
 
 
Reichtag Tyska parlamentet är en av Berlins mest historiska landmärken. Riksdagshuset i Berlin stod klart 1984.
 
 
 
 
 
 
TV Tower
Berliner Fernsehturm är ett radio- och TV-torn i Tysklands huvudstad Berlin.  Det har en höjd av 368 meter. Det är Tysklands högsta byggnad
 
 
 
 
 
Även om det är mer än 25 år sedan Berlinmuren började rivas är spåren efter die Mauer tydliga. 
 
 
 
Sommaren 1961vaknade förvånade berlinbor upp till att en avspärrning i betong hade byggts tvärs igenom deras stad. Berlinermuren blev kalla krigets mest påtagliga symbol.
 
 
Us Armys Checkpoint Charlie var en av de mest kända gränsövergångarna mellan Öst- och Västberlin mellan 1945 och 1990. 
 
 
 
 
Här finns en kopia av ett karaktäristiskt vaktbås som står mitt i vägen. På gränsen mellan Berlins amerikanska och sovjetiska sektor samt stadsdelarna Mitte i östra Berlin och Kreuzberg i västra Berlin.
Idag räknas Checkpoint Charlie till de mest kända sevärdheterna i Berlin.
 
 
Till fots har vi tagit oss genom Berlins dystra minnen. Kan bara säga att det påverkade mig mycket mer än jag någonsin trodde.
 
 
 
East Side Gallery 
Här finns den drygt 1,3 kilometer långa biten av Berlinmuren som fortfarande står stadigt. På murens östra sida finns 160 målningar av olika konstnärer från hela världen.
 
 
Muren handlade om att förhindra att produktiv arbetskraft lämnade landet och undergrävde dess redan dåliga ekonomi.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tänk att denna mur har hållt barn borta från sina skolor de gick på, hållit människor hemma från sina arbeten och familjer, släkt och vänner från att träffas...allt splittrades i ett enda slag. 
Här hänger nu kärlekslås där förälskade par låst fast sin kärlek och sedan kastas bort nyckeln som en symbol för evig kärlek. 
 
 
 
Oberbaumbrücke
Bron går över floden Spree mellan stadsdelarna Kreuzberg och Friedrichshain. Bron har blivit symbol för det nya distriktet, då det är den enda bron som direkt sammanbinder de två stadsdelarna.
Under andra världskriget blev bron delvis bombad och 1945 sprängdes bron på order av Hitler. Efter kriget restaurerades bron delvis, men efter Berlinermurens uppförande upphörde det, eftersom muren delade bron itu. Bron blev då till en gränsövergång endast för fotgängare. Efter Berlinmurens fall  restaurerades bron färdigt och sedan 1995 nyttjas den igen. Jag tycker den är riktigt pampig med sina torn. 
 
 
 
Sedan var det dags för en härlig matpaus i solens sken.  
 
 
 Sedan var vi på vandring igen...
 
 
 
 
 
Hollocaust memorial 
Är en Labyrint och Förintelsemonumentet i folkmun, är ett minnesmärke i centrala Berlin. Det tillägnades alla judar som blev mördade under förintelsen. (2005)
 
 
 
 
 
 
På lördagen passade vi även på att fira vårt pappersbröllop 🥂🍾 
 
 
 
Ka De We, shoppingparadiset kan många tycka, vi hamnade här... våning 6 trivdes vi bäst på.
 
 
 
 Champagne är gott!
 
 
 
 
 
Kurfürstendamm är västra Berlins allra mest kända affärsgata med ett brett urval av stora varuhus och butiker för internationella lyxmärken. Gatan har trots detta en avslappnad och ganska gemytlig atmosfär. 
 
 
Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche är ett av Berlins största sevärdheter. 
Kyrkans skadade tak har blivit en av Berlins mest kända symboler. Efter kriget togs ruinerna bort och det som blev kvar var det massiva fronttornet.
 
 
 
I närheten står numera Gedenkhalle, minneshallen, som dokumenterar kyrkans historia och innehåller några av de ursprungliga takmosaikerna, marmorrelieferna och liturgiska föremål från den gamla kyrkan. 
 
 
 
 
Kyrkruinen kallas idag för "den ihåliga tanden" bland befolkningen, och den nya kyrkan kallas "puderdosan" och dess torn för "läppstiftet" 
 
 
Där den förstörda kyrkans mittskepp förut låg står nu ett nytt sexkantigt torn. Den nya åttkantiga kyrkan med armerad betong och blått glas och det fristående klocktornet. 
 
 
 
 
Den nya kyrkan har på grund av sin ovanliga konstruktion blivit utsedd till en av världens mest unika kyrkor
 
 
 
 Detta är det närmast vi kom oktoberfest!!! Öl är inte vår grej. 
 
 
Vi hittade en liten oas där vi satte oss ner för att smaka på Berlin och Tysklands inhemska mat, bratwurst och sauerkraut. 👍🏼
 
Vi funderade på att ta U-bahn tillbaka men ansåg att vi hade skorna inte var tillräckligt slitna...
 
 
 
Sedan blev det en båttripp an der Spree!
 
 
 
 
 
Med en dosa intill örat fick vi beskrivit och guidat alla byggnader runt floden, gigantiska och storslagna glasfasader imponerade. 
 
 
  Riksdagshuset med de moderna regeringsbyggnaderna breder ut sig runt floden. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mina skor, mina fötter och min kropp har tagit mig runt Berlin på promenadvägarna i över 5 mil under dessa intensiva dagar.  Jag är imponerad av mig själv.
 
 
 
Givetvis har vi även hunnit titta till hur brevbärarna har det i Berlin... det hör liksom till att titta efter hur brevlådorna är placerade, var postkontoret finns smt hur breven leveras pålitligast... ;D 
 
 
 
  
Den 2 år gamla bröllopsklänningen och kängorna som var nerpackad i weekendväskan åkte på. 
 
 
Under lördagskvällen firade vi åter med champagne och ett glas rött! 🍷😁 och mycket god mat. 
 
 
 
 
 
Efter natten blev det ytterligare en god hotellfrukost sedan var det dags att gå på bussen för en heldags hemfärd.  
 
 
Vi revolterade genast genom att sätta oss längst bak i bussen som tonåringar eller rättare sagt pensionärerna hade redan lagt beslag på alla andra platser. 😂😂👍🏼 
 
 
 
Vi hann även med lite lunch och flanerande i den lilla staden Rostock. 
 
 
Sedan fick man ha svart bälte i spritshopping innan båten skulle ta oss till Danmark. 
Någon av pensionärerna på bussen ville betala med  D-mark men upplysningsvis talade expediten om att dessa pengar var det ett tag sedan man nyttjade i Tyskland. Man blir överraskad över hur mycket pensionärerna laddade upp med. 
Vi kände oss bara bortkomna men lyckades till slut bestämma oss för att åtminstone köpa med någon liten flaska hem. 
 
Detta fick vi med oss... 
 
 
 
Båten Berlin tog oss sedan över till Gedser där vi återigen klev på bussen. 
Under kvällen var vi sedan tillbaka i staden med de tre hjärtana, Halmstad ♥️♥️♥️ staden i mitt hjärta. Tack detta blev en underbar höstpaus i vardagen . 
 
 

Kommentera här: