inghar.blogg.se

om mig själv, mitt i livet

Vad äter du nu förtiden, -Kan man bjuda hem dig...

Publicerad 2017-07-31 10:44:00 i Inlägg,

Några undrar hur jag äter nu förtiden, -Vågar man bjuda hem dig eller blir det för jobbigt när vi ska bjuda på mat eller fika?

Jag följer inte någon ”mode”-diet till punkt och pricka, det har blivit en livsstil där jag anpassar och lyssnar in mig själv och min kropps fysiologi. Jag analyserar och reflekterar över hur min kropp reagerar på det jag äter.

Likheter med paleolitisk kost (stenålderskost) och teorin bakom LCHF (Low Carb High Fat) en lågkolhydratkost, en kost som bygger på vad vi under evolutionen (mer än 5 miljoner år) anpassats till att äta. Förr åt man alltså mycket ägg, fisk, djur (gärna de feta delarna eftersom de gav mest mättnad), växtdelar, nötter mm.  

Jag äter nu sedan 19 månader tillbaka en enkel hälsosam livsstil på helt vanlig mat som jag kan köpa från alla varumärken i alla affärer. Jag är övertygad om att jag genom att äta rätt och dessutom mycket god mat (en bättre tarmflora), ha en god nattsömn samt att röra på mig ordentligt hjälper jag mig själv till en bättre hälsa!

Genom att påverka rätt processer i min kropp. Lära mig äta rätt mat, gör att jag känner mig mätt och hormonerna sänder ut signaler om att jag ska förbränna fett. 

När fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater överensstämmer med vad vi har utvecklats till att äta, dvs. en kost som är fattig på kolhydrater men rik på fett och protein, och jag dessutom väljer naturliga råvaror (gärna både ekologiska, kravmärkta, närproducerade och gärna naturbetande djur eller vildfångad fisk fungerar mina hormoner, mättnadssignaler mm, jag mår så mycket bättre, behåller hälsan och kan äta mig ner i vikt. Utan ny mat slipper jag med större sannolikhet de nya sjukdomarna såsom hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Ett högt innehåll av socker och snabba kolhydrater (så som pasta, ris, potatis, godis, bakverk osv.) i det jag äter ger en snabb stegring av hormonet insulin i blodet. Fett och protein ger normalt inte samma stimulering av insulinproduktionen. Höga nivåer insulin får fettcellerna att ta upp näringsämnen ur blodet och lagra dem som fett. Dessutom släpper inte fettcellerna ifrån sig sitt innehåll så länge halterna av hormonet är högt i blodet. Det verkar alltså som att stora mängder insulin i blodet i längden leder till viktuppgång, medan tillräckligt låga halter har motsatt effekt, och ger viktnedgång. Härligt tycker jag!

Om det är avsaknad av insulinet och dess fettinlagrande effekt, eller fettet och proteinets effekt på mättnadssignalerna som gör att jag går ner i vikt av lågkolhydratkost det är man fortfarande inte säker på. Kanske är det den kombinerade effekten. Det man vet är att lågkolhydratkost/LCHF ger mindre hunger och särskilt mindre sug efter sötsaker. Blodsocker, insulin och andra hormonella faktorer förbättras. Dessutom ökar välbefinnandet, energin och koncentrationsförmågan i längden. Och att fortsätta undvika gluten (mjöl) och socker, vilka båda har skadliga effekter på tarm och lever, är ett stort steg mot en bättre hälsa utan sjukdomar och besvär.

Så sagt med detta inlägg så äter jag: kött, fisk, ägg, fett, grönsaker, nötter och bär.  Inga konstigheter alls!
Jag äter jättegod mat varje dag som ger mig en frisk kropp… och du får jättegärna bjuda hem mig! Undrar du över något fråga bara. Bli inte ledsen om jag avstår något från ditt bord, jag gör det inte av oartighet utan för att jag lyssnar till min kropp. 

 

Vill du lära dig mer om dig själv, om hur din tarmflora styr din fettinlagring, aptit, hjärthälsa, mentala hälsa, påverkar antioxidanter och mycket mer så finns det mycket, mycket mer att lära av tex. Anna Sparre som är en fantastisk tjej som delar med sig av sin kunskap på ett strålande sätt. En härlig föreläsare med en varm personlighet, kostrådgivare, författare och bloggare!

http://4health.se/ Här kan du ta del av hennes hemsida eller varför inte lyssna på hennes podcast, http://4health.se/category/podcast Du kommer sannerligen inte ångra dig. Här finns mängder med information för den som vill!

Lycka till med din hälsa, din knopp och kropp! 

 
 
 

Utvärderar min resa av RS och bönor

Publicerad 2017-07-28 09:59:00 i Inlägg,

 

 

 

Med respekt mot vad alla tycker och känner när det gäller bönor byter jag nu väg igen. Efter att jag lagt till RS (bönor) till kosten under 3-4 veckor tillsammans med LCHF( 19 mån) utvärderar jag idag. 

Ingen viktnedgång däremot dryga 2 kg upp, känner mig svullen i kroppen, knottriga ben som jag hade vid glutenintag, dock bättre utkomst vid toabesök och det kan ju vara skönt.
 

Jag måste dock känna mig överbevisad om att min kropp inte klarar av denna påfrestning särskilt bra, jag kan inte fortsätta med RS tre ggr om dagen.  Jag avslutar därför mitt försök med RS (bönor) eller åtminstone drar ner drastiskt och kan kanske vid enstaka ggr lägga till bönor i kosten, eller varför skulle jag det! Mår ju så mycket bättre utan. Jag fortsätter att fokusera på bra mat som inte ger inflammation i kroppen med värk, där omega 6 och andra ämnen som minskar vårt mineralupptag inte får plats. 😂😜

 

Forsätter dock att äta min surkål naturligt probiotika för magen. Goda bakterier i form av fermenterad mat innehåller levande bakterier i stället för piller på burk. Det finns flera olika bra fermenterade livsmedel så som kefir, kombucha och syrade grönsaker. Personlig favorit som är enkel att ha hemma i sitt kylskåp är just surkål och kefir till frukosten. Dessutom har jag beslutat mig för att ta del av dessa kurser i sept:

 

Surkålsverkstad 2 sept

Kimchi, kvass och kombucha! 3 sept 

PROBIOTIKA I KVADRAT!
Vill du lära dig hur du kan ta tillvara på säsongens grönsaker, utan att frysa in dem? Vill du dessutom öka både hållbarhet och näring i dem? Då är det dags att lära dig mer om hur du enkelt själv kan syra dina grönsaker. Vår populära grundkurs i fermentering lär dig allt du behöver för att komma igång att göra din egen probiotika i form av surkål. 

 

Under två eftermiddagar diskuterar vi och testar olika fermenteringsmetoder, grönsaker och probiotiska drycker. 

Program:
Kort introduktion till fermentering och mjölksyrning, inklusive hälsofördelar.
Demonstration, diskussion och avsmakning: 
- Fermenterade drycker, såsom kvass & kombucha.
- Kimchi-inspirerade grönsaker
Kimchiverkstad. 
Stenåldersfika.

 

 
 Bor du i Halmstad med omnejd har du tur
Anmälan gör du till Paulssonpaleo
Breared Kannesten 650, 31038 Simlångsdalen

 

 

👍🏼 Jag önskar er alla en bra dag! 💕 och grattis till er som klarar bönor i kosten. 

 

 

 
 

En liten bit av Italien

Publicerad 2017-07-27 15:07:54 i Inlägg,

Himmelskt gott...
Jag bara säger du måste prova att göra denna fantastiska LCHF- Focaccia!
Nästan som att vara i himmelriket, det är en liten bit av Italien. 
 
 
 

Focaccia är ett Italienskt bröd som kommer från Ligurien och är igentligen vetebaserat matbröd, som kryddas med salt. Kan med fördel även kryddas med rosmarin eller andra kryddor, och påminner om en klassisk pizzadeg. Focacciadeg liknar en pizzadeg i sin struktur och består igentligen av mjöl med gluten och jäst. Brödet är mycket populärt i Italien, speciellt i Ligurien, och det smaksätts med olivolja, havssalt och örter.  Övriga ingredienser kan vara ost, kött eller olika grönsaker. Focacciadegen bakas vanligen ut för hand och gräddas i stenugn.  I Ligurien där focaccian har sitt ursprung äts den oftast på morgonen ihop med morgonkaffet. Focaccia kan även användas som bas för pizza eller som ett tillbehör till andra maträtter. I Ligurien förekommer även söt focaccia. Jag har givetvis ingen gluten i degen då jag anser att det för mig är enbart inflamationsgrundande och jag själv som många jäser upp likt degen göri sig självt med jäst och gluten. Men denna LCHF variant är helt fantastiskt och jag äter gott och mår så mycket bättre på alla plan. 

Jag blev helt såld i går när jag provade på receptet.  

I dag gjorde jag 3-dubbelsats i stor långpanna för att ha till ett speciellt tillfälle framöver då vi får gäster. 

Här kommer ingredienserna till en vanlig sats: 

Ingredienser

    4 st Ägg 
    200 g Färskost naturell
    100 g Smör (smält)
    2 dl Mandelmjöl
    2 msk Fiberhusk 
    1 tsk Salt 
    1 1/2 tsk Bakpulver 
    100 g Fetaost 
    10 st Oliver 
    1 nypa Rosmarin 
    30 g Rödlök 
    1 msk Flingsalt 
    2 msk Olivolja 
Gör så här: 
  1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
  2. Vispa äggen fluffigt.
  3. Tillsätt färskosten och rör om till en slät smet.
  4. Tillsätt det smälta smöret och rör om igen.
  5. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och blanda ner dem i äggsmeten. Rör om till en slät och fin smet.
  6. Häll upp smeten i en långpanna (ca 15x23cm), det kan vara en fördel att använda bakplåtspapper med.
  7. Peta sedan ner oliver
     
      
  8. tärnad fetaost 

     
  9. och grovt hackad rödlök i smeten.
     
     
     
  10. Strö över rosmarin och flingsalt.
     
     
     
  11. Ringla på olivolja över det hela.
     
     
     
  12. Ställ in mitt i ugnen och grädda i cirka 25 minuter.
           
 
 
Nu kan du avnjuta detta fantastiska bröd med morgonkaffet, te´t eller kanske till lunch med valfritt kött eller fiskalternativ kanske tillsammans med ett gott Italienskt vin eller varför inte alternativet livets dryck, ett glas vatten. MUMS! 
 
 
 
 
 

Bönor och surkål...

Publicerad 2017-07-13 10:07:00 i Inlägg,

Kanske har du så väl som jag inte undgått att läsa i allehanda tidningar och sociala medier om nyttan av att äta bönor... Böner! jo, du läste helt rätt!
 
 
 
Den senaste heta trenden på kostbloggar är resistent stärkelse. Det verkar kunna ha positiva effekter på blodsockret, särkilt hos diabetiker typ 2.

Eftersom jag läser mycket om hälsa och hormonell balans, om hotet mot vår kropp och vår hjärna, om tarmbakteriers förmåga att läka och skydda vår hälsa och kropp så trillar jag in på riktigt bra bloggar ibland. 

Tex. Birgitta Höglunds blogg:  https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/

I veckan skrev hon "att efter att ha varit riktigt skeptiskt inställd till bönorna, så har hon nu krupit till korset och ändrat sina åsikter".

Med hjälp av tips och råd från Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok ”Låt bönor förändra ditt liv” (som även jag nu sträckläst, så fort jag fick den i min hand) så förändrar även jag nu min kost ytterligare precis som Birgitta Höglund.
 
Patrik Olsson och hans sambo bor här i min hemstad Halmstad och de har tydligen lyckats förändra sina liv helt och hållet tack vare lågkolhydratkost, typ LCHF samt att lägga till bönor till sin kost.

Bönor innehåller tydligen en hög andel resistent stärkelse, kolhydrater som inte tas upp förrän i tjocktarmen, där den blir till mat till de goda bakterier som lever där. Dessutom är en bra tarmflora otroligt viktigt för att immunförsvaret ska fungera optimalt.

Boken påvisar att kosten är mycket bra även för diabetiker.

Som du kanske vet om du läst min blogg, för drygt 1 och ett halvt år sedan la jag om min kost helt. LCHF fick min kropp att må så mycket bättre. Min IBS mage, daglig uppblåsthet och tarmbesvär är som bortblåst. Att jag även gått ner 15 kg är en underbar känsla både i kropp och själ.
 

Patriks historia och engagemang i boken har fått både Birgitta och nu även mig att göra ytterligare förändringar i LCHF kosten.

Jag har nämligen under de sista månaderna märkt en aning av hjärndimma, trots ett högt fettintag. Birgitta skriver att hennes besvär med hjärndimma har försvunnit i och med att hon lagt till bönor till sin kost. Dessutom har hon även fått betydligt mer ork till långa promenader, känner sig starkare i både ben och kondition.

Patrik och Maria beskriver i boken hur de har styrketränat under den tid de ätit bönor, med mycket positiv effekt på blodsocker och insulin. Det känns ju riktigt bra då min dotter Carolina gärna tar med sin mamma till gymmet eller på snabba långpromenader på Galgberget här i Halmstad.

Att göda snälla tarmbakterier – och cellerna på insidan av tarmen – verkar alltså kunna påverka hormonnivåer i kroppen som i sin tur har effekt på blodsockerreglering och insulinkänslighet. Spännande tycker jag!

 
Dessutom har jag även börjat äta ca 2 msk surkål om dagen. Naturlig probiotika för magen. Goda bakterier i form av fermenterad mat som innehåller levande bakterier i stället för piller på burk. Det finns flera olika bra fermenterade livsmedel så som kefir, kombucha och syrade grönsaker. Personliga favorit som är enkelt att ha hemma i sitt kök är just Surkål!
 
 
Framtida vetenskap och erfarenhet kommer att leda till mer kunskap om vem som tjänar på att få i sig resistent stärkelse och probiotika och hur man bäst gör det skriver Kostdoktorn på sin sajt, kunskapen är dock ännu mycket begränsad och jag kan bara testa mig fram och se vilken effekt jag får. Kanske du också vill testa?

Så idag börjar jag min dag med den här frukosten...
 
 
MUMS! Inte alls så illa... <3 
 
 
 

Ingela
Ingela

Om mig:

Välkommen till mig, en kvinna i sina bästa år som lystrar till namnet Ingela, mamma, fröken samt även rockfröken.
Jobbar som lärare åk 1-3 på en skola i Halmstad. Jag har återvänt och bor i min gamla ungdoms hemstad Halmstad sedan 2011 och bloggar om mig själv och om att vara mitt i livet.
I familjen ingår Göran min älskade man (gammal klasskamrat sedan 9:an på Vallåsskolan) och Christoffer 26, Carolina 25, Zebastian 23 som är mina utflugna barn samt Pontus 26, Hannes 20 även de utflugna och Sanna 17 som är Görans barn och mina bonus-barn.
Denna blogg är min och därför bestämmer jag själv om mina inlägg. Jag pratar ibland gott om både barn och mig själv. För vissa är mina inlägg väldigt roliga, för andra totalt ointressanta.

Är du med på bild och vill plockas bort så säg till.

Om

Min profilbild



Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela