Fortsättning på en bild kan säga mer än tusen ord...

Bilder, bilder som lever…  Det finns mängder av litteratur för fotografer och fotointresserade. Både rena fotoböcker med bilder och böcker som förklarar och ger tips. Allt ger inspiration och sätter igång tankeverksamheten vilket bidrar till ett förbättrat bildskapande. Ett tips som kanske låter ganska tråkigt, men som kan vara väldigt givande är att läsa instruktionsböckerna till sin mer avancerade utrustning. Kameran, blixtar och så vidare. Då kanske du hittar någon funktion som du inte visste att du hade, något smart som gömt sig någonstans bland alla menyflikar. Jag bläddrar runt lite på nätet googlar fram olika sidor…. Det finns massor av fotobloggar…  Och jag börjar bli verkligt intresserad…

Och hur hittar man intressanta motiv?

Det finns nästan oändligt med metoder för att hjälpa ögat hitta det som är värt att fotografera. Var du än fotar kan du tvinga dig själv att se på olika sätt.

 

Här följer 24 sätt att upptäcka din närhet…

1  Ge dig själv en uppgift – att göra det fula vackert eller det vackra fult, det lilla stort eller det stora litet. Då tvingar du dig att försöka se på ett motiv på olika sätt. Kolla lite längre fram i artikeln.

2  Plåta vita markeringar i asfalten efter att det har regnat.

3  Vad finns det på fasaderna?

4  Gå ut och fota rysligt tidigt.

5  Ta på dig oömma kläder så att du kan ligga ner på marken eller krypa bland buskar om så skulle krävas. Klyschan om att hitta andra vinklar än stå-rakt-upp-vinkeln gäller även här.

6  Vad händer bakom dig? Titta inte bara framåt.

7  Gå ut på en tid du inte vanligtvis brukar röra dig ute i ditt kvarter. Allt handlar ju om det berömda ljuset och det ser olika ut vid olika tidpunkter på dygnet. Kanske den där tråkiga stolpen runt hörnet blir ett magiskt stilleben så fort ljuset faller från sidan?

8  Ta med en eller flera blixtar ut.

9  Prova även att gå ut när solen är som starkast. Kanske hittar du några roliga skuggor eller annat du inte tänkt på.

10  Fråga grannarna om de vill vara med på bild.

11  Använd långa slutartider. Förutom att göra vackra landskapsbilder på morgonkvisten kan du använda de långa slutartiderna till att måla med ljuset genom att trycka på avtryckaren och sedan röra på kameran.

12  Fota genom solglasögon.

13  Fota med olika brännvidder. Bara vidvinkel vid ett tillfälle, en normal gången efter, fisheye, tele eller varför inte makro? Det kan bli pannkaka, men också skithäftigt. Ett litet exempel på nästa uppslag.

14  Återkom om och om igen till samma motiv tills du hittar rätt vinkel, rätt ljus och rätt färger för det du vill få fram. Eller bara för att fånga samma motiv på samma sätt men olika ljus.

15  Fota vid olika årstider.

16  Fota när det är riktigt tråkväder ute.

17  Fota med mobilkameran så fort du ser något kul. Antingen blir bilderna kanon direkt eller så har du en minnesanteckning över en plats eller detalj som du senare kan återkomma till med annan kamera till hands.

18  Ge dig bara »en rulle«, alltså till exempel 36 exponeringar för att tvinga dig själv att tänka igenom kompositionen innan du tar bilden.

19  Fota bara i motljus.

20  Använd en liten bländare (stort bländartal) och gör lampornas sken till stjärnor på din lokala himmel (kolla in bilden på förra uppslaget till exempel).

 21  Sätt ihop bilderna till triptyker eller diptyker, alltså tre eller två bilder till en. Det kan till exempel vara samma motiv vid olika tillfällen, bilder där färgerna matchar eller där bilderna på något annat sätt harmonierar med varandra.

22  Välj en typ av skräp, till exempel fimpar, och fota så fort du ser det. I upprepningarna av ett motiv kan du finna något skoj.

23  Vid brist på annat, fota uppåt. Träd mot natthimmel eller grenar mot blå dito har alltid möjlighet att bli fint eller coolt på något sätt.

24  Kombinera två eller flera av punkterna ovan.

 

Nedan följer fler av mina bilder, alla följer temat i #enbildomdagen2014   
Jag använder bara min mobilkamera: Iphone 4S

#I väskan

Väskan som alltid är med på cykeln till och från arbetet… Vad är det viktigaste förutom plånbok? Almanackan!

#leksak 

Leksaker finns det gott om på jobbet. Jag valde en bild som skulle ha mycket färg, där tankarna skulle gå till min egen barndom samt mina egna barns leksaker.

#tvätt   

Eftersom jag redan fotograferat tvätt i tvättmaskinen fick jag tänka om…
Vem vill ha vinterkräksjuka eller förkylning? Inte jag! På jobbet finns denna flaska att använda till händerna.

 #vän

Tankarna vandrade vän eller vän… 
Helt plötsligt uppenbarade sig bilden framför mig. Jag högg tillfället men frågade först om det var ok.

 #liten

Funderingarna var intensiva men då jag bara har Iphonen till hjälp, blir inte riktiga närbilder så fokuserade som jag vill. Tillslut fick det bli denna bild som en slags symbolik för liten.

#mjukt 

Jag försökte med bilder på bomull och mjuka saker tillslut blev det denna bild. Likt bomull ligger snön, inbäddat och gästvänligt bjuder vi in vinterfåglarna.

#utsikt

Vi åkte ner till havet och gick där en liten promenad för att hitta den perfekta bilden…
Vinterdagen var gråmulen så någon bra förutsättning fanns inte. Så här gällde det att ha fantasi för att fånga bilden.

#händer  

Händer eller händer… 
Bibeln fick komma fram och sambon fick agera aktör med citat ur Markus 10:13  Låten barnen komma till mig... 

#ord
sökandet efter ord under dagen var lagom ansträngande… ord som berör. Fram kom mitt halsband som jag fått många kommentarer om gav tillslut den rätta känslan.

 

#främling    
Kan vara en blivande vän...  även här fick mitt arbete med barnen på förskolan spela en avgörande roll. Likabehandlingsplanen och läroplansmålen som sitter etsad i ryggraden. Alla är lika värda… alla är lika värdefulla. Precis som Carolas sjunger i Ingemar Olsson text: Du vet väl om att du är värdefull. Att du är viktig här och nu. Att du är älskad för din egen skull. För ingen annan är som du

#klockan 15

Då låg jag på behandlingsbordet hos en fantastisk osteopat: Valentina Johansson i Knäred. Kan varmt rekommendera hennes sportmedicin. Som bortblåsta är min värk av tre diskbråck. Annars var min tanke att ta ett kort på klockan i en fräck vinkel just när klockan stod exakt på 3.

 #middag

Dagens lunch på jobbet blev inte fotomässigt vad jag tänkt mig … när sedan min älskade sambo stod och lagade till middagen fick jag denna idén.  

#knapp 
Knapp i knappen…. Många bilder fick det bli innan jag tillslut fastnade för denna.

 #sol

En helmulen dag… när solen glimmar fram emellan molnen kastar jag mig ut för att knäpp bilden… minuterna efter försvinner solen igen.


#glädje    

Glädje att vara två. Händer som rör vid varandra när man går förbi… det är glädje i vardagen.  

 
 
 
Anonym

Hej
Går du fortfarande hos Valentina?
Är hon bra?
Mvh

Svar: Hej!
Valentina är jättebra helt enkelt kanon. Jag har inte behövt gå dit sedan i våras. Nu behöver jag bara underhålla ryggen, kanske en sväng till Valentina en gång om året. Känns jättebra får jag säga. 👍🏼😃
Ingela Harrysson