Barnvakt...

I helgen har jag varit barnvakt till en liten kille på snart 7 år. Det är min kära systers lilla kille… en kille som jag har lite starkare band till… jag var nämligen med när han föddes. Jag hade förmånen att få vara stand in pappa.

För sju år sedan jobbade hans pappa i Stockholm och hann därför inte hem när min syster kände att nu var det dags att åka in för att föda. Vid midnatt körde jag alltså in min kära lillasyster till BB i Lidköping och fick där vara med om något helt fantastiskt…
Att vara med och få uppleva en födsel på så nära håll, utan att själv vara den som ligger och kämpar med krystvärkarna, är en fantastisk känsla. Det är ett litet mirakel när ett litet barn föds fram och att få vara med där i undrets ögonblick var något ut över det vanliga…

Jag har själv varit med om tre underbara födslar där mitt liv förändrats på ett positivt sett, så detta var ett annat perspektiv att få stå vid sidan… att vara ett stöd. Jag var den som fick se honom först, var den som fick tala om för min syster att det blev en pojke. Ringde till pojkens pappa som satt i bilen för att hinna ner för att vara med om ett under… Jag talade om att han blivit pappa igen nu till en fin liten pojke.

I helgen har vi, jag och pojken letat efter #utsikten!
Bilden för dagen i #enbildomdagen2014

Vi åkte ner till havet och gick där en liten promenad för att hitta den perfekta bilden…
Vinterdagen var gråmulen så någon bra förutsättning fanns inte. Så här gällde det att ha fantasi för att fånga bilden

På väg tillbaka till bilen upplyser Måns mig att han tycker att jag ska se upp, så jag inte går på de där som gör att man får problem. 

- De med den här bokstaven (han tecknar ett A i luften) ska du akta dig för... De kommer att ge dig många problem.  –Oj! säger jag och minns mig tillbaka till min egen barndom där vi hoppade på alla K-brunnar för att få så mycket kärlek som möjligt.

Måns berättar att han har en brunn på skolgården.
- Den har jag stått på många gånger. Det har inte hänt någonting men den är så gammal så där har nog magin försvunnit. Alla andra ger stora problem. Olyckorna kan försvinna om man får tre dunkningar i ryggen eller i huvudet av någon annan...  (han dunkar sig tre gånger i huvudet)

Han hinner också berätta på väg till bilen att hans pappa snarkar väldig mycket… det är så mycket att man knappt står ut att vara i huset. 

-Det är till och med så att grannarna börjar klaga för att pappa stör så mycket…

Vi tog därefter bilen upp till Galgberget för att hitta utsikten och bilden. Trapporna lockar mig, kanske jag kan få till en bild vid utsiktstornet? Måns är med och fäller många härliga kommentarer.   Jag kommer osökt att tänka på Lena Philipssons låt Delirium men det kanske är att ta i lite… fantasin bland barn är underbar.

Jag hinner med att knäppa några bilder innan Iphonen plötsligt stänger ner sig… den gör så när det är för kallt, batteriet tar plötsligt bara slut. Det gäller att hinna se bilden framför sig innan man tar upp telefonen för att ta bilden. Har man tur så hinner man få till bilden annars får man vänta tills mobilen är uppladdad igen… Här gäller det alltså att ha turen på sin sida. 

Senare på kvällen upplyser Måns mig om att han fått lära sig mycket i skolan. (Han går i förskoleklassen).
-Nu vet jag att man har trummspinnor (trumhinnor) och att de kan gå sönder. Då hör dom inget. Då måste man skrika åt dem eller så får de ha hörapparat. Så vi måste vara försiktiga med våra öron.

Jag lovar att jag ska vara försiktig säger jag.

-Vet du förresten vad vattenbändare är, frågar han?  Jag svarar att det vet jag inte…

-Oj! Nu har jag mycket att berätta för dig.
Luften har en kraft, elden har en kraft, jorden har kraft och vattnet.
Elden blir starkare av solen och månen av vattnet.

Hur vet du allt detta svarar jag.

-Avatar! säger han självklart

Han fortsätter: -I allt ont finns det gott och i gott finns det ont, precis som i Yin och yang. I ljuset finns mörker och i mörker finns ljus.

Förundrad sitter jag och lyssnar på denna lilla kille som säger att han hoppas att allt det goda kommer att vinna över det onda.

Sedan tar han sig en liten springtur runt i huset och återkommer när han fyllt på med sin magi och energi. Han kastar sig ner i soffan och kryper ihop framför Avatar – ett Program på Nickelodeon. 

 Tack för en härlig helg Måns! 
 
 
 

Kommentarer:

1 Rose-Marie:

Låter som ni haft det helmysigt. Visst är det underbart med barn funderingar. Fina foton du fick till, Ingela. Ha det gott. Kram fr faster.

Svar: Ja! Barns funderingar är helt underbara. Jag är lyckligt lottad som har dem omkring mig varje dag. 😃
Ingela Harrysson Nilsson

2 Anonym:

Hej på Er! Typiskt Måns, oj vad jag har skrattat. Han är så härlig. I dag skiner solen och det finns hopp om en ny vår. Hälsa Måns!
Birgitta o morfar.

Svar: Jag har hälsat till honom! Han säger att han har det bra. Vi tittar på gamla foton från när han var liten nu!
Ingela Harrysson Nilsson

3 Bosse Lidén:

Vilken härlig grabb. Sådana stunder är guld värda. Tänk vad glad han är i sin moster. Solveig säger att det hade inte blivit några barn om vi män skulle sköta födandet. Vet inte vad hon menar. Jag är glad för att jag fick vara med om våra två även om de gick till på helt skilda sätt. Kram från Bosse som minns hur livsviktigt det var att undvika vissa brunnslock.

Svar: Angående brunnslock så i Ärlighetens namn så svänger jag runt dem när jag är ute och cyklar i nutid också. De sitter djupt präntat sedan barnsben. ;D
Ingela Harrysson Nilsson

Kommentera här: