Stormen Simone...

På grund av det förvärrade väderläget med storm som är utfärdad klass 3-varning stänger barn- och ungdomsförvaltningen sina verksamheter klockan 15. Föräldrar uppmanas att hämta sina barn så fort som möjligt. Självklart ska verksamheterna fortfarande vara öppna så länge det finns barn kvar.  Du kan vara trygg med att inga barn kommer att lämnas utan tillsyn. Vi kommer att fortsätta hålla dig informerad via halmstad.se!

Så såg gårdagens massutskick ut till föräldrarna. Vi pedagoger försökte så lugnt som möjligt låta barnen få äta sitt mellanmål en halvtimme tidigare än vanligt och sedan var det dags att plocka ihop på avdelningen. Föräldrarna var mycket förstående och alla var vid gott mod när barnen hämtades... Inga sura miner här inte!

Jag plockade undan, larmade på förskolan och tog bilen till affären för att köpa lite extra batterier till ficklampan där hemma om nu elen skulle gå. Förberedelserna inför stormen genom media har varit mycket bra. Vad behöver man då tänka på?

Halmstad kommun uppmanade att:

·         Följ väderutvecklingen under måndagen. Halmstads kommun uppmanar allmänheten att iakta försiktighet. Ovädret innebär att det är farligt att vistas ute, bland annat på grund av nedfallna träd.Stormen kan även medföra omfattande skador på skog och byggnader med mycket stora störningar i trafik och elförsörjning.

·         Håll dig inomhus i största möjliga mån från 15-16-tiden och fram till midnatt

·         Ladda din mobiltelefon. Bunkra upp med batterier, ficklampor, stearinljus och tändstickor.

·         Har du brunn med elektrisk pump, pumpa upp vatten.

·         Se tips och råd från Energimyndigheten inför ett eventuellt strömavbrottlänk till annan webbplats.

·         På Eon:slänk till annan webbplats och Hem:slänk till annan webbplats webbplats kan du se eventuellt   drabbade av strömavbrott.

 

Jag har aldrig varit med om en sådan förberedelse i samhället någon gång. Hemma hade vi redan under morgonen tagit in de få sakerna i garaget som inte hunnits sätta in inför vintern. Nu efter arbetet kördes även bilen in för att inte få kringblåsande saker på sig. Lite spänning fanns allt i luften. Maten lagades snabbt på spisen, allt för att inte elen skulle hinna gå. Ljusen tändes på bordet så mysfaktorn var stor.

 
                                    
 

Och ett litet, litet glas rött hälldes upp till färskpastan med god sås.  

Tändstickor och kamera tillgängliga på ett bra ställe… 

 
Sedan kunde det få börja blåsa och det gjorde det….

Hela kvällen undrade vi, kan det verkligen bli värre i styrka, nu måste det väl ändå vara kulmen? Vi hade en fantastisk tur som fick behålla både el och värme i vårt hus. Vi funderade länge på om vår brevlåda skulle få stå kvar och även vår häng-sälj på framsidan.  

På morgonen när vi vaknade var spänningen olidlig… Vi vandrade runt på tomten för att kika på vad som blivit skadat… Då vi bor nära skogskanten så hade vi haft en otrolig tur, inte ett träd hade fallit. Ett litet stuprör hade vridit sig, det var allt… vi andades ut.

På väg till jobbet såg vi hur grannhusen blivit drabbade. Många av hyreshusen hade sina takpannor blandade som spelkort på taken. Studsmattor och andra trädgårdsmöbler låg kring blåsta. Stora vägskyltar låg i diken samt trädgrenar som brutits av i stormen. Inga större skador har jag dock kommit i närheten av. Två stora träd hade blåst sönder på förskolan det var allt.

Stormen Simone som drog in med brutal kraft över Halland under måndagskvällen orsakade bland annat olyckor, nedfallna träd och ledningar, strömavbrott och materiella skador. Värst drabbade är Halmstad och Laholm. Räddningstjänsten och SOS Alarm har dock bara fått in cirka 80 ärenden, varav 5-8 större händelser, under och efter stormen. Det har framför allt handlat om trafikolyckor, blockerade vägar, skadade bilar och automatiska brandlarm. Ett fåtal ärenden har rört personskador. Under natten har räddningstjänsten röjt undan grenar och träd för att hålla större vägar tillräckligt framkomliga.  

- Vi upplever att Halmstadborna har hörsammat varningar och inte vistats utomhus i onödan. Händelser som har kommit in har varit högst väntade och under morgonen har samtalen avtagit, säger Lars Fredin, som varit stabschef på räddningstjänsten under natten.   Försäkringsskadorna är beräknade till ca 30 miljoner kr.

Tack och lov! säger jag, så tror jag ändock att det kunde blivit mycket, mycket värre…

 

 

Kommentarer:

1 Bosse Lidén:

Intressant inlägg om både något skrämmande och spännande. En företeelse där vi människor är små hur tuffa vi än är. Jag har många gånger åkt ut med bil till Grötvik, Glommen och Kattvik för att få uppleva havets uppror och med skräckblandad förtjusning betrakta vågorna och skummet som dragit in vid pirarna

Kommentera här: