Julkalender är en anordning med numrerade och utspridda luckor...

Under veckan har jag överraskat mina kära barn med ett postbrev till dem var. Snart är det advent och vad passar inte bättre då än att skicka en liten överraskning…  

Förtjusningen var stor när de öppnade och fann varsin adventskalender…

En adventskalender eller julkalender är en anordning med numrerade och utspridda luckor, ofta 1–24 efter decemberdatumen fram till jul. Ibland. Luckorna är inledningsvis stängda, men för varje dag får man öppna en lucka märkt med det aktuella datumet. Syftet med adventskalendern är att den ska underlätta väntan på julen, inte minst för barn. Den är typiskt gjord av pappark och prydd med en färgbild på framsidan. Bakom varje lucka döljer sig vanligen en liten bild eller ett rim. Det finns även andra varianter. Adventskalendern sätts traditionellt upp på väggen likt en tavla.

Adventskalenderns historia började i mitten av 1880-talet när en tysk mamma ville göra tiden fram till jul lite lättare för sin fyraårige son Gerhard. Hon gjorde i ordning en bit färgglad kartong med tjugofyra kakor på. Pojken fick sedan äta en kaka om dagen fram till jul. Många år senare blev Gerhard Lang delägare i ett tryckeri. Han mindes sin barndoms kak-kalender, vilket inspirerade honom till att vid 1900-talets början ge ut den första tryckta adventskalendern. Den bestod av två ark varav det ena hade tjugofyra julmotiv, som efter hand klipptes ut och fästes på motsvarande plats på det andra arket. Succén blev oväntat stor och på 1920-talet skapade Lang en ny variant med luckor och tredimensionella adventskalendrar avsedda för innehåll i form av föremål.

När barnen var små brukade jag alltid engagerat slå in små paket med allehanda olika små saker för att hänga upp i den hemmasydda kalendern… godisar, bra ha saker.. oftast gjorda på kvällarna när barnen somnat för natten. Nu för tiden blir det inte så engagerat… men jag tror barnen fortfarande blir roade och överraskade när en julkalender dyker upp.

 
Tack!!!! Riktigt awesome! / Zebastian
 
 

I dessa luckor finns…. Hi hi :D nä, det får de vänta och se. 

Kommentera här: