Österrike vann schlagerfestivalen

Vad ska man säga...
En hel del stormiga kommentarer florerar i media och på socialanätverk. Var segern  "politiskt korrekt" och eller var det utseende/sexualitet/skägg som avgjorde.
När Lotta Bromé skriver att många skriver att kärleken segrade tror hon att Conchita Wursts utseende/drag/kön/osv inte stod i vägen för röster. Även Rickard Söderberg menar att budskapet inte bara är att vi KAN förändra världen med musik. Utan att vi MÅSTE göra det. Och när en så vältalig vinnare som Conchita Wurst gör det är det helt naturligt. Sluta värdera efter yta, och låt istället varje människa själv definiera sig själv.

Innan finalen hade det talats om bojkott. Flera länder, bland dem Ryssland med sina antihomolagar och brist på mänskliga rättigheter har haft namninsamlingar för att stoppa denna artist från deltagande.
 
Men när det väl gälde röstade Europa fram en vinnare- oavsett ev sexualitet, klädval, skägg eller inte. Det är var kärleken som vann. Inga lagar, inga fördomar kunde stoppa detta nummer med Conchita Wurst som under hela veckan fått utstå hat, hot och ett öppet ifrågasättande. 
Han/hon/hen-whatever- har bemött det med styrka och kärlek. Istället för att slå tillbaka. Framträdandet i gårkväll talar för sig själv. Och röstningen visade att man/kvinna/människa kan få vara som man vill- och att man/kvinna/människa har rätt till det. Trots förbud. Trots lagar. Trots fördomar.
Kärlek stod över allt detta.Conchita säger att detta är en vinst för kärlek, enighet och tolerans.
Det gjorde mig glad- och hoppfull. Ändock vill jag påstå att det är tragiskt att läsa på tex. FB att människor i dagens samhälle i Sverige nu kommer att vägra att åka till Österrike på semester. 

Det är ju klart att Europa en gång för alla visat att Eurovision visst är politiskt, och att kampen för tolerans och kärlek kan segra.

Tack för era ord i debatter Lotta och Rickard, ett mycket tydligt budskap...

Kanske det största nånsin. <3 

 

Kommentera här: