GODA SKÄL ATT VÄLJA EKO

Jag läser rakt upp och ner på mjölkförpackningen… det är barnen på förskolan som ber mig läsa. Vad står det här? frågar de allt som oftast när vi sitter och äter lunch tillsammans. Det är bilderna som kanske väcker deras nyfikenhet men det är ofta texten de vill åt. Ibland frågar jag om de känner igen någon bokstav eller siffra på förpackningen. Men oftast vill de att jag ska berätta först… vad betyder alla de där bokstäverna och hur ska vi tolka orden och meningen i dem idag… Här gäller det att vara den där medforskande pedagogen och läraren där både allmänkunskapen sitter ganska bra men också vara den som när intresse föds kunna leda och lotsa dem rätt,  inte döda de där nyfikna hungriga barnen som vill ha svar på allt.

Även i dag har deras intresse växt av bilderna på Arlakartongen. I texten står det

GOD DJUROMSORG

Kor som lever hos ekobönder är ute mycket, äter extra mycket gräs och klöver och får vara i fred när de kalvar.

NÄRODLAD MAT TILL KORNA

En ekogård odlar en stor del av kornas foder på gården. Det är bara en liten del som inte odlas på plats, vilket gör att det blir färre fodertransporter.

KRETSLOPPET I BALANS

En ekogård använder inte kemiska bekämpningsmedel när foder till korna odlas, eftersom det kan förorena mark och vatten om det används fel.

NATURLIG NÄRING TILL BETESMARKEN

Bara naturlig gödning som kodynga och växtrester används på en ekogård eftersom konstgödsel kostar energi att producera och kan, om det används fel, leda till övergödning.

BIOLOGISK MÅNGFALD

Ekoböndernas sätt att bruka marken och kornas bete bevarar den biologiska mångfalden, som betyder att det finns många olika sorters växter, djur och organismer i naturen. Det mår både vi och naturen bra av.

 

Vårt prat om textens innehåll gör att jag själv tänker till och börjar ännu en gång fundera … vill vi stoppa i oss fläskfilé från Irland och Danmark, vindruvor och besprutade bananer? Vill vi verkligen det?

Ja tankarna och texterna sätter djupa spår… till förändring.  

Vad tycker du är den viktigaste anledningen till att välja ekologiskt? Det finns många skäl som talar för en giftfri kost - vare sig du värnar om djur, natur eller din egen hälsa.

Ekogårdar menar att:

Renodlad mat!

Där du slipper lager av gifter och kemiska bekämpningsmedel på dina varor. Samtidigt förhindrar du att fler kemikalier läcker ut i kretsloppet. Det beskrivs att över fyrtio procent av alla vattenprover i Sverige innehåller rester från bekämpningsmedel. Genom att äta ekologiskt kan du befria var dag 4 kvadratmeter åkermark från dessa kemikalier och stöder samtidigt utvecklingen mot en giftfri miljö. Det låter som en fantastisk insats tycker jag. I de 1 536 stickprov som Livsmedelsverket tog på livsmedel år 2008 hittades 312 olika bekämpningsmedel. Nästan hälften av proverna på frukt och grönsaker innehöll rester och 5,2 % av dem (82 prov) låg över de tillåtna gränsvärden som satts för EU. Akut hälsovådliga halter finns ibland i importerade frukt och grönsaker.

 

Fler vitaminer!

Ekologiska grönsaker innehåller lägre halter av det skadliga nitratet och fler vitaminer, mineraler, enzymer och andra näringsämnen än de konventionella produkterna.  Bland annat har de ekologiska högre halter av C-vitamin och antioxidanter - exempelvis e-vitaminer och karotenoider -som skyddar cellerna mot en rad hjärt- och kärlsjukdomar. Vid en jämförelse av kött har man även hittat fler nyttiga fettsyror hos djur som betar mycket.

 

GMO-fritt!

Vi känner fortfarande inte till de långsiktiga följderna av att genmodifierade organismer sprids ut i naturen. Och det kan kännas ganska viktigt för mig vad det för med sig för konsekvenser in i framtiden. Att välja ekologiskt är det enda effektiva sättet att helt undvika genmodifierad mat. KRAV tillåter inte någon typ av GMO i produktionen och kräver intyg på att så inte skett. Genom att välja ekologiskt demonstrerar vi samtidigt vår skepsis mot den genmodifierade maten. Den bäst kända hälsorisken med GMO är när allergiframkallande ämnen sprids till föda som inte tidigare orsakat allergi. I flera fall har GMO-grödor stoppats därför att de visat sig ge allergiska reaktioner. Det finns heller inte mycket kunskap om hur enskilda flyttade gener påverkar andra gener hos djuret eller växten och hur detta skulle kunna påverka människors hälsa.

 

Schysstare djurhållning!

För oss som äter kött och mejeriprodukter är det ännu vettigare att välja ekologiskt för djurens skull. Enligt KRAV:s regler får djuren gå utomhus, utöva sitt naturliga beteende och beta naturligt, till skillnad från den konventionella köttindustrins trånga djurfabriker, där djuren aldrig får se dagsljuset, lever trångt och tvingas äta kadaver och fiskmjöl. Låter inte som du och jag skulle trivas där direkt.

 

Säkrare mat!

Konventionellt uppfödda kreatur utfordras dagligen med stora mängder antibiotika, hormoner, antiparasiter och många andra mediciner, oavsett om de är sjuka eller inte. Alla de här ämnena passeras vidare till konsumenten, vilket kan bidra till sjukdomstillstånd som hjärtinfarkter och högt blodtryck. Ekologisk mat har aldrig producerat ett fall av galna kosjukan och innehåller inga syntetiska ämnen som kan vara cancerogena, hormonstörande och allergiframkallande.

 

Mer smak!

Ekologiska frukter och grönsaker är saftigare och har mer smak. Detta bland annat därför att de har lägre vattenhalter än de konventionellt odlade. Du riskerar alltså inte att bära hem en massa onödigt tunga och urvattnade varor. Det ekologiska sortimentet växer alltjämt och det finns hela tiden nya produkter att testa. Nästan så man slickar sig om munnen när man läser detta eller hur? Ekologiskt odlade frukter och grönsaker är nyttigare än konventionellt odlade, visar resultat från en stor EU-studie. Rådet att äta fem portioner frukt och grönt om dagen skulle gå att minska till fyra om man äter ekologiskt, menar forskarna.

 

Större mångfald!

Ekologiska odlingar är mer varierade och bidrar till en mångfald av växt- och djurliv. Ekobonden gödslar marken med djurspillning och förmultnade växtdelar, något som gör jorden bördig och gynnar växt- och djurlivet. Växelvis odling av klöver och gräs stabiliserar jorden. De senaste 30 åren har det konventionella jordbruket lett till jorderosion, en minskning av vilda fåglar och det nära utrotandet av vissa arter av fjärilar, grodor och vilda däggdjur.

 

Långsiktigt ekonomiskt!

Ekologisk mat är egentligen inte dyrare än den konventionellt framodlade. Det konventionella jordbruket kostar årligen stora pengar, i form av nedsmutsade marker och vattenkällor. Dessutom spar det ekologiska lantbruket in stora mängder energi genom att inte transportera konstgödsel till gården eller mata djuren med industriellt framställt foder. Ekologiska metoder är långsiktigt en betydligt billigare affär.

 

Människovänligare!

Alltför intensiva odlingstekniker kan allvarligt skada jordbruksarbetarnas hälsa. Detta visar sig bland annat i betydligt högre cancerfall, andningsproblem och andra sjukdomar bland lantbrukare på de ickeekologiska gårdarna. Detta är särskilt uppenbart i u-länderna, exempelvis på banan- och bomullsodlingar. Att välja ekologiskt är alltså ett sätt att visa att man bryr sig om sina medmänniskor.

 

Bevarad landsbygd!

Ser man det ekologiska jordbruket ur ett helhetsperspektiv, hjälper det till att behålla den vackra landsbygden. Odlingslandskapet är mer varierat på en ekologisk gård och blir en trevligare upplevelse med alla sina blommor, insekter, smådjur och fritt betande djur. Om du vill att efterkommande generationer ska kunna besöka och njuta av våra rurala områden, välj ekologiskt för allas framtid!

Kaffe, bananer & vindruvor, mejeriprodukter, kött och potatis är fem livsmedel som du tjänar mycket på att byta ut mot ekologiska. Vindruvor och russin innehåller ofta mycket högre halter bekämpningsmedel än vad som är tillåtet. Potatis är Sveriges mest besprutade livsmedel och är inte speciellt mycket billigare än ekologisk. Känner man att det är en för stor omställning att byta ut allt man äter mot ekologiska motsvarigheter så kan man ju välja dessa ”värstingar” och långsamt fasa in en i taget. Ett tips är att börja med det du äter varje dag, som mjölk och frukt.

Ja vad ska man säga! Jag kommer definitivt att titta efter fler eko och närodlade produkter när jag går till affären nästa gång, hur gör du?

 

Kommentera här: