Japans afton...

I november fick jag chansen att delta i Nyhemspedagogernas hälsoinspiration på en mysig japankväll med Smakrundan!

 

Sushi, japaner, sumobrottare, pinnlektion, yakuza och en massa annat skojigt snack i en salig röra.

 

En fantastisk kväll med mycket inspiration och en inblick i en kultur som på många sätt är raka motsatsen till den västerländska.  

 
 

För att undvika värsta krocken fick vi reda på vad som var bra att känna till om man kommer till Japan. 

 
 
 
 
 
 
Vissa hade mycket svårt med pinnbestick.
 
 
Andra hade lite lättare...
 

I tidningen Vagabond går det att läsa om

Japansk vett och etikett

För att undvika värsta krocken kan det vara bra att känna till några grundläggande fakta om japaner och det japanska samhället.

1) Gör inte en japan generad

Japaner begår hellre harakiri än att tappa ansiktet offentligt. Nej, det kanske var lite överdrivet, men de går i alla fall ganska långa omvägar för att undvika "skämmiga" situationer. En bekant till mig från Tokyo slutade prata engelska så fort hans flickvän kom in i rummet. Då bytte han plötsligt till japanska, och pratade inte direkt till mig utan till henne, så att hon fick översätta. Hellre än att framstå i dålig dager jämte sin flickvän – som hade studerat i England och pratade oklanderlig brittiska – föredrog han att hålla snattran. 

2) Var i tid

I Japan är effektivitet och punktlighet honnörsord, något som vi svenskar kanske har lättare att förlika oss med än våra bröder och systrar i Sydeuropa. Detta är något som många svenskar med affärskontakter i Japan har fått lära sig, den hårda vägen. Japan är så långt ifrån manana-attityd som det överhuvudtaget är möjligt att komma. Med de yngre är det kanske inte lika kinkigt, men håll tiden, och saker och ting flyter på otroligt mycket smidigare.

3) Paketera vackert

I Japan är paketförpackning en stor konst, som kräver mer utbildning än vad julvikarierna på Åhléns har i bagaget. Vill man göra någon extra glad så anstränger man sig lite mer än att bara klabba in sin gåva i första bästa papper och tejp. De flesta japaner älskar att få gåvor, och hur man slår in paketet säger en hel del om hur man är som person, menar de. Då är det bara att välja om du vill framstå som en komplett slarver eller som en rätt så pålitlig person. När du sedan levererar gåvan är det viktigt att betona att det inte är något särskilt, utan bara en trist sak som du bara råkade hitta. Anspråkslöshet är en dygd i Japan.

4) Kanske betyder nej

"Nej" är ett ord som inte existerar i den japanska vokabulären. De är helt enkelt för artiga för att säga nej. Därför gäller det att vara vaksam på tonfallet, kanske kan man skymta en skriande ovilja begravd någonstans bakom den trevliga fasaden. Får man ett "kanske" eller "jag ska tänka på saken" kan man vara säker på att man fått nobben.

5) Väck inte den japan som sover

En vanlig morgonsyn i Japan är horderna av utarbetade pendlare som försöker få sig en tupplur på t-banan innan de stämplar in för ännu ett maratonpass på kontoret. Vanligtvis är japanerna inte så mycket för kroppskontakt med främlingar, men de små ytorna och sömnbristen gör att det anses accepterat att råka somna med huvudet mot en medpassagerare axel. Bli därför inte chockad om din granne lutar sig mot dig, det är inget försök till antastning, snarare ett befogat försök till en vilostund.

6) Bugningskonst

Att sträcka fram kardan på västerländskt vis anses inte fel i Japan. Men helst är det bugningar som gäller när man träffas. Det finns en myriad med regler för hur djupt man ska buga sig och hur långt man ska stå från varandra, som styrs av faktorer som ålder och social status. Ta det säkra före det osäkra och böj dig så djupt du kan, utan att för den skull drabbas av ryggskott.

Kommentera här: